Informatie avonden dakbedekking (riet en pannen)

Elk huis en elke boerderij heeft een dak. Met die simpele constatering wordt het belang van deze informatieavonden samengevat. Riet en pannen zijn de meest voorkomende vormen van dakbedekking op traditionele panden. In twee avonden worden we hierover door deskundige sprekers voorgelicht.

Wilfred Mengerink van de Monumentenwacht behandelt alles rondom dakpannen. Wanneer moet een dak vervangen worden? En wat is een pannenstrijker nu precies? Tijdens de lezing komen verschillende onderwerpen aan bod, oa. de meest voorkomende dakpannen in Nederland, historische nok- en hoekkeperafdekkingen, minerale dakmortels, strodokken tot en met schadebeelden en onderhoud aan pannendaken. Ook is er gelegenheid om een verzameling historische dakpannen te bekijken en vast te houden, waaronder echte paters en nonnen uit de late middeleeuwen.

Rietdekker Hans Harleman uit Olst gaat ons vertellen over de kwaliteit van riet. Je ziet geregeld rieten daken die snel slechter worden. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Hij neemt ons mee langs allerlei aspecten als soort en herkomst van het riet, de manier waarop het gelegd wordt, en de onderliggende dakconstructie inclusief isolatie en ventilatie. Ook zal hij ons informeren over het onderhoud van rieten daken. Moet een rieten dak schoon gehouden worden van mos en alg? Of is het beter om van het dak af te blijven? Er zal ook aandacht besteed worden aan ambachtelijke afwerking en details van rieten daken, o.a. nok, dakkapellen, aansluiting op schoorstenen, dakramen, uilenborden, kilgoten. Technisch belangrijke zaken, maar ook mede bepalend voor het uiterlijk.

Beide avonden is er ruimschoots gelegenheid voor vragen en discussie. Voor opgave of meer informatie kunt u mailen naar Jacqueline van der Beek: jacqueline [at] ijsselhoeven.nl

Data: donderdagavond 9 maart 2017 (dakpannen) + donderdagavond 16 maart 2017 (riet), aanvang 19:30

Beide avonden vinden plaats in Zaal Ripperda in Den Nul (gemeente Olst-Wijhe). De kosten voor deelname bedragen per avond 10 euro incl. koffie/thee, gepast en contant te voldoen. Het duurt tot ca. 21:30 dus voor mensen van 'de overkant' zal er nog voldoende gelegenheid zijn om het pontje bij Olst te halen.

Geplaatst op 20 december 2016