Nieuw project: Kom in de kelder!

Met dit nieuwe project richt Stichting IJsselhoeven zich nu eens op het minst zichtbare deel van de boerderij: de kelder. Vroeger was de kelder onmisbaar om etenswaren op te slaan. Het veelvuldig gebruik is goed te zien aan de vaak prachtig uitgesleten stenen trappen. Tegenwoordig overheerst gemak: we hebben minder zelf geteelde producten en beschikken over koelkasten en vrieskisten. Op veel boerderijen en zeker op de grote IJsselhoeven zijn (of waren) prachtige kelders aanwezig. Ze dreigen een beetje in de vergetelheid te raken. Grotendeels hebben ze hun functie verloren en we komen er niet vaak.

Uit het zicht is uit het hart? Dat zou eeuwig zonde zijn want de kelders vormen een essentieel element van een authentieke boerderij. Bouwkundig interessant en meestal mooi om te zien: de originele toegangsdeur vanuit keuken of 'geute', een gemetselde stenen trap naar beneden, soms fraaie plavuizen/estrikken vloer, gewelfde plafonds, raamopeningen met dievenijzers. Kelders speelden ook een belangrijke rol in de plattelandscultuur. Het oogsten, verwerken, inmaken en conserveren van voedingsmiddelen was een tijdrovend en daarmee overheersend gebeuren voor met name de boerin en eventuele dienstmeiden.
 
Dit project brengt de kelders helemaal terug in de belangstelling. We vertellen het historische verhaal, onderzoeken restauratie en moderne techniek, maar gaan ook op zoek naar nieuwe functies. Lees het uitgebreide projectplan in de bijlage.

We ontvangen subsidie van de Provincie Overijssel. Het is de bedoeling dat we op 20 boerderijen de kelders gaan inventariseren en in beeld brengen. Daaruit worden 3 boerderijen geselecteerd voor nader onderzoek (bouwkundig, historisch, archeologisch). Voor die boerderijen is ook subsidie beschikbaar voor herstel - restauratie van de kelder. Afhankelijk van de situatie kan dat van alles zijn bijvoorbeeld: herstel metselwerk, lekdicht maken, stucwerk, ventilatie, nieuwe raamkozijnen / luiken, verlichting.

Woont u in Overijssel en heeft uw boerderij een mooie kelder om te bekijken of te onderzoeken? Bent u wellicht geinteresseerd in restauratiewerk aan uw kelder? Wilt u anderszins meedoen in het project? Meldt u aan door een berichtje naar kelders [at] ijsselhoeven.nl