KRING LOPEN, een interactieve voorstelling over de menselijk kant van duurzaamheid

Achtergrond

Alles en iedereen heeft het over duurzaamheid, klimaat, energie, over andere vormen van voedselproductie. Maar als het om maatregelen gaat krijgen we meestal ruzie. Kan dat niet anders? Daar heeft Stichting IJsselhoeven samen met het Inspringtheater/Boerengroep van Wageningen Universiteit & Research, een interactieve voorstelling over gemaakt. Een professor, een ambtenaar, een boerengezin, een ondernemer, een ouder echtpaar op het platteland en een jong boerenstel komen aan het woord. Lukt het om een zonnepark te bouwen of een windmolen te plaatsen? Wat krijgt het platteland en haar bewoners nu weer over zich heen?

De voorstellingen in de 2e helft van 2019

We hebben de voorstelling nu vijf keer gespeeld tot grote tevredenheid van het publiek. Ze is steeds beter geworden. Els Holsappel van Brummen Energie, die samen met Mirjam ten Hove de voorstelling mogelijk maakte in Hall zei erover:

"Theater KringLopen brengt op originele maar overtuigende wijze de dilemma's rondom de energietransitie in beeld. Het is buitengewoon knap hoe de verschillende perspectieven die te zien zijn alle belangen en dilemma's in beeld brengen, zonder oordeel. Theater KringLopen is een fantastisch startpunt om het open gesprek over de energietransitie met elkaar aan te gaan."

Van de voorstelling op Kampereiland maakte Landwerk bijgaand artikel. Omroep Zeeland maakte opnames van de (zaal-)voorstelling in Middelburg, klik hier voor youtube filmpje.

Kring Lopen in de loop van 2020

In 2020 zouden we Kring Lopen weer gaan spelen. Door de Coronacrisis kon dat niet meer gebeuren voor de zomer. We schoven ze door naar het najaar. Inmiddels hebben we moeten besluiten om Kring Lopen niet meer op te voeren. De optredens die we nog op het lijstje hadden staan werden vanwege de Corona op een na afgezegd. Voor die ene voorstelling in Stompwijk krijgen wij het stuk, met spelers en al niet meer georganiseerd. Dat betekent dat we ophouden met Kring Lopen hoe actueel het thema ook is en blijft. Zeker straks als de echte beslissingen genomen gaan worden over energie en duurzaamheid. Het is nu alleen nog maar overleggen en beleid; straks wordt het menens.

Het was ons een genoegen met Kring Lopen op deze ‘interactieve’ manier bezig geweest te zijn. Onder deskundige regie en met een enthousiaste groep spelers.

Voor meer informatie

kringlopen [at] ijsselhoeven.nl of Gerard Hendrix 06 25 38 30 95