Bijzondere boerderijen bekeken

Zaterdag 19 mei 2018 organiseerde Stichting IJsselhoeven weer een boerderij-excursie. We bezochten 3 bijzondere boerderijen aan de Randerstraat op de grens van Olst en Diepenveen.

De groep werd verwelkomd op de boerderij van de familie Boschloo (Randerstraat 3). Hier is een kleine camping met appartementen voor de verhuur, zie website. Vanaf de weg valt het niet direkt op maar de boerderij uit 1855 blijkt een heel aparte bouwstijl te hebben. Het gebouw is asymmetrisch met ongelijke gevels en een dwarsdeel met aan weerskanten deeldeuren. Gelukkig had Wim Jansen zich weer grondig verdiept in de historie, en hij kon ons de geschiedenis van de boerderij vertellen. Waarschijnlijk is het gebouw ontworpen door een Duitse architect en de oorspronkelijke functie was een koetshuis. Dat verklaart waarom het qua vorm en indeling zo afwijkt van andere boerderijen in de streek. Met het woongedeelte aan de hoge linkergevel lijkt het eigenlijk nog het meest op een langgevelboerderij.

Vervolgens gingen we naar de boerderij van de familie van Remmen (Randerstraat 7). Eerst bekeken we de gerestaureerde achtergevel van het hoofdgebouw. De deel hoort nu bij het woongedeelte, en een mooie combinatie van ramen en voordeur vervangt de vroegere deeldeuren.Tegen de boerderij staat een apart en fraai gevormd 'huisje', de vroegere landsheerenkamer. Rondom het compacte erf staan meerdere schuren, waarvan eentje is omgebouwd voor bewoning. Verder zagen we veel zonnepanelen en enkele oldtimer auto's.

De 3e boerderij was de voormalige manege Noordwyk van de familie Roetert (Randerstraat 26). De boerderij is L-vormig met aan de straatkant een hogere gevel. Wim Jansen wees ons op een interessant detail: de rollaag boven de vensters is gemetseld van lange stenen uit 1 stuk met twee origineel aangebrachte horizontale strepen (voegen) die het doen lijken alsof het losse stenen zijn. Voor de liefhebber mooie dingen zoals de druif tegen de voorgevel, de oude cyclomaaier mesjes in het stalraam en het gereedschap in de kapschuur.

De excursie werd afgesloten met een lunch op de nabijgelegen Kleine Wildenberg van de familie van Ginhoven - Kolkman. Dit is een zorg- en recreatieboerderij, zie website. Heel de ochtend was het miezerig weer gebleven, dus koffie, aspergesoep en de broodjes smaakten prima. Met dank aan Wim Jansen voor de deskundige toelichting en de gastvrijheid op de 4 boerderijen, kunnen we weer terugblikken op een geslaagde excursie.  

Geplaatst op 24 mei 2018