Excursie naar de rietlanden

Geef je op voor een excursie naar de rietlanden!

Altijd al willen weten hoe gesneden wordt? Of eens rond willen kijken in Nationaal Park Weerribben-Wieden, het unieke natuurgebied met zijn prachtige meren, slootjes en uitgestrekte rietpercelen? Grijp dan nu je kans en geef je op voor de excursie Naar de rietlanden!

Riet uit de Weerribben-Wieden wordt al eeuwenlang op een ambachtelijke manier gesneden en staat bekend om zijn goede kwaliteit. In 2020 hebben de stichting IJsselacademie, de Overijsselse boerderijenstichtingen, de riettelersverenigingen in de Kop van Overijssel en Monumentenwacht de handen ineengeslagen in het project Riet uit de regio. Met dit project verschaften ze eigenaren een steuntje in de rug om hun historische boerderijen en bijgebouwen in Overijssel voor de toekomst te behouden en tegelijkertijd het gebruik van Nederlands riet uit de Weerribben-Wieden te stimuleren. Meer dan 40 boerderijen in de provincie zijn de afgelopen jaren hierdoor gedekt met riet uit Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Excursie

Om de herkomst van het riet met eigen ogen te aanschouwen en het ambacht van riet snijden zelf te ervaren biedt Stichting IJsselhoeven ism de IJsselacademie u een excursie aan naar de rietlanden in de Kop van Overijssel. Het waterrijke landschap in dit gebied heeft een totaal ander karakter dan de rest van de provincie. Tijdens de excursie wordt u ’s ochtends ontvangen in de waterdorpen Ossenzijl of Belt-Schutsloot. Na een kop koffie/thee en een korte introductie over het gebied neemt een rietsnijder u per boot mee naar de kragge, waar hij u alles zal vertellen over de omgeving, het natuurbeheer en de manier waarop het riet gesneden wordt. Daarna mag u zelf ook de handen uit de mouwen steken om de fijne kneepjes van het ambacht van riet snijden onder de knie te krijgen. Aan het einde van de ochtend keert u weer terug naar de vaste wal en is het mogelijk om op eigen gelegenheid het Nationaal Park Weerribben-Wieden verder te verkennen.

Praktische info

De rietexcursie duurt van ca. 9.30-12.30 uur en vindt plaats op vrijdag 25 maart 2022.

Kleedt u warm aan en neem laarzen mee. Per excursie is ruimte voor ca. 15-20 deelnemers. Het verzameladres wordt later doorgegeven. Bij slecht weer wordt gezocht naar een andere datum.

Kosten en aanmelding

10 euro per deelnemer, contant en gepast te voldoen bij aankomst.

Aanmelden uiterlijk 7 maart per mail aan excursie [at] ijsselhoeven.nl

 

 

Geplaatst op 5 februari 2022