Geelsterren

Wat is er toch veel te ontdekken in de tuin. Toen we net in Nijbroek kwamen wonen zag ik vroeg in het voorjaar onder de beuk enkele gele bloemetjes. Speenkruid kende ik wel, maar deze bloemen zagen er toch anders uit.

Ze waren mij onbekend en ja dan wordt het speurwerk. Na wat zoeken her en der bleken het geelsterren te zijn. De bolletjes van geelsterren zijn, heb ik mij laten vertellen, ooit via de Rijn en de IJssel uit de Alpen hier terecht gekomen. En met overstromingen hebben ze zich verspreid in de IJsselvallei. Je vindt ze onder oude bomen en op plekken waar geen ingrepen hebben plaats gevonden. Vermeerdering van de akker- en weidegeelster vindt plaats via de bolletjes. Dus een beetje rommelen in de grond helpt de geelsterren te verspreiden.

Wij hebben het geluk, dat de geelster, zowel de weide- als de akkergeelster, zich ooit lang geleden heeft gevestigd in onze tuin. Geelsterren vertellen het verhaal van het ontstaan van onze streek.

Geelsterren, een overblijfsel van hoe het landschap ooit was. En ieder voorjaar is het weer spannend de eerste bloemen te ontdekken.

Het toeval wil, dat het Overijssels Landschap er onlangs een stuk aan heeft gewijd onder de kop 'De fascinerende geelster'. De titel slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop.

7 april 2020 - Willemien Hartmans-Gotink

-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

Geplaatst op 21 april 2020