Geslaagde excursie Eefde-Gorssel

Afgelopen zaterdag 12 april hebben we een zeer geslaagde excursie gehad naar 3 boerderijen tussen Eefde en Gorssel. Prachtig weer, een enorme opkomst (meer dan 60 deelnemers) en mooie boerderijen met veel interessante details.

Op boerderij ’t Valke van dhr. Ter Avest hebben we vooral de oude ankergebinten in de deel bewonderd. Er was deskundige toelichting door Wim Jansen. Hij was zeer enthousiast over de bijzondere telmerken die hij gevonden had. Uniek is vooral een pijltelmerk uit de 14e eeuw. Wim vertelde dat hij hier een paar nachten niet van geslapen had ....

De Rijsselthoeve van de familie Makkink heeft een woonhuis met een imposante voorgevel. Hier kregen we een interessante voorgeschiedenis te horen; de boerderij is in 1885 afgebrand en een jaar later nog eens. Mooi aan deze boerderij was ook dat het een moderne melkveehouderij is, waar de nieuwe stal en de oude deel mooi zijn geintegreerd. 

Tot slot zijn we op boerderij ’t Ilbrink van de familie Menkveld geweest. Ook hier erg oude gebinten, metselwerk van "leerjongens" en een originele aardappelkelder in de tuin. De mooie excursie werd hier afgesloten met een lunch buiten op het erf. Onderstaand een paar foto's als impressie. Het is de bedoeling later nog een uitgebreider verslag te publiceren.

Geplaatst op 16 april 2014