Interessante boerderij-excursie rond Bathmen

Zaterdag 29 november heeft Stichting IJsselhoeven weer een interessante excursie georganiseerd. Ditmaal hebben we 3 boerderijen in de omgeving van Bathmen bezocht. Bijna 50 deelnemers verzamelden zich op de frisse zaterdagochtend op boerderij "Brooks" van de familie Kloosterboer aan de Zuidlooerweg. We begonnen met koffie en krentenwegge op de deel. Boven ons de gebinten waarvan Wim Jansen gezien de haalmerken schatte dat ze ca. 500 jaar oud waren. Buiten hebben we de gevel van het voorhuis bekeken en kregen we uitleg over de ramen en het glas. Verder zagen we een mooi losstaand karnhuis, een aardappelkelder in de tuin, een kippenschuur en een stal met bijzondere deuren.

Het 2e adres was boerderij "'t Schoolderman" van de familie Laman-Trip. De eigenaresse heeft ons rondgeleid en uitgebreid verteld over hoe zij alles verbouwd hebben tot de woonboerderij die het nu is. Hier is ook een karnhuis maar inpandig en met de constructie, karnwiel, assen etc. nog grotendeels intact. De gastvrouw stond erop dat we ook in het woonhuis kwamen kijken, dus de hele groep naar binnen. Het was mooi om te zien hoe het interieur grondig gerenoveerd en aangepast is, maar met behoud van veel mooie oude elementen. Bijvoorbeeld de fraaie keuken met de ronde muur van het karnhuis, en de grote woonkamer op de deel waar de grupstal eigenlijk is gebleven inclusief voergoot en hilden.

De excursie werd besloten op boerderij "De Pothaar" van de familie Paalman-Elmerink. We werden verwelkomd door 2 midwinterhoornblazers op het erf, waarna we snel de warmte konden opzoeken van het boerderijmuseum op de deel. Omringd door een grote verzameling historische voorwerpen hebben we de lunch genoten. Het is een bijzondere boerderij waar momenteel 4 generaties van de familie wonen. Behalve het museum biedt men o.a. vergaderzalen, overnachtingsruimte, een trouwlocatie. Van vroeger uit was de Pothaar al een stopplaats en herberg voor de schepen die over de Oude Schipbeek van Deventer naar Duitsland voeren.

Zo hebben we alweer een erg geslaagde en goed bezochte boerderij-excursie gehad. Dit keer drie heel verschillende boerderijen en dat maakte het een interessante ochtend. Hartelijk dank aan de bewoners-eigenaren voor de gastvrije ontvangst, en vooral Willemien Hartmans en Wim Jansen voor de organisatie en toelichting!

 

Geplaatst op 1 december 2014