Ontmoetingen bij de wilg
In het kunstproject ‘Ontmoetingen bij de wilg’ zijn karakteristieke wilgen het uitgangspunt voor gesprekken. Deze intieme en persoonlijke gesprekken over het landschap worden vastgelegd in podcasts die gratis te horen zijn via Spotify of PodBean. Voor de beste ervaring luister je ze onder één van de geselecteerde wilgen, te zien en vinden met een (gratis) digitale kaart. Ga zelf op ontdekkingstocht en laat je via deze bijzondere wilgen door het IJssellandschap leiden.
Het groeiende kunstproject is een idee van Birthe Leemeijer (Haarlem). Het project markeert deze tijd, kijkt vooruit en blikt terug. Het project bestaat uit een serie podcasts van de ontmoetingen, een fotoserie van de identiteit van de wilg door Natascha Libbert, de digitale kaart met de wilgen en uiteindelijk de plaatsing van een monument (in november 2020). Het project is ontwikkeld in opdracht van Stichting IJsselbiënnale en Kunstenlab, na uitstel van de internationale buitententoonstelling IJsselbiënnale. Birthe Leemeijer is één van de bijna dertig deelnemende kunstenaars aan de uitgestelde IJsselbiënnale, die in de nu in zomer van 2021 is gepland.
Plattegrond met wilgen
De wilgen worden door Leemeijer geselecteerd in de IJsselvallei, een deel ervan is voorgedragen door bewoners uit de IJsselvallei na een oproep van Stichting IJsselbiënnale. Op de kaart zijn al deze wilgen terug te vinden, net als de locaties waar de gesprekken hebben plaatsgevonden. Geïnteresseerden kunnen de plattegrond gratis online vinden om op ontdekkingstocht te gaan naar de levende sculpturen die als landschapskunstwerken in de IJsselvallei te zien zijn. In november verschijnt een gedrukte versie van de kaart.
Podcasts met ‘blind dates’ langs de IJssel
Kunstenaar Birthe Leemeijer initieert nog tot eind november bijzondere gesprekken bij een wilg;
“Een wilg, een leven lang geknot. Tientallen jaren van groei en snoei hebben hem een eigen karakter in de vorm van een getekende stam en schors gegeven. Samen met zijn soortgenoten wortelt hij in de IJsselvallei, een landschap dat net als hijzelf is gevormd in een samenspel tussen de mens en zijn omgeving.”
De knotwilg als karakteristiek element in de IJsselvallei is het vaste element bij deze ontmoetingen. Twee mensen die elkaar niet kennen, spreken samen over het landschap en hun eigen betrokkenheid daarbij. Het levert mooie gesprekken op: over drinkbaar IJsselwater, geuren van koeienvlaai, het proeven van wijn, de herkomst van planten, over het belang van stilte en de geluiden van een boerenerf; over troost, schoonheid, verandering en toekomstperspectief. Met sprekers als Li An Phoa, Arjuna Huis in ’t Veld, Arita Baaijens en Roy Villevoye. De inspirerende gesprekken laten je anders kijken naar je omgeving. Als luisteraar voelt het alsof je erbij bent, deelgenoot bent van een kennismaking en een wederzijdse verwondering en nieuwsgierigheid over de manier waarop de ander denkt over het landschap. Je hoort de wind en de bladeren en waant je even midden in de IJsselvallei.
Monument
Van elke wilg waar een ontmoeting heeft plaatsgevonden, wordt een tak gemerkt. Deze takken worden in november gesnoeid en samen geplant op een plek langs de IJssel; ze vormen dan een nieuw blijvend en groeiend monument dat deze gedenkwaardige tijd voorgoed markeert.
Meer info
Het kunstproject ‘Ontmoetingen bij de wilg’ is online te vinden op: https://ijsselbiennale.nl/nl/ontmoetingenbijdewilg/
Alles podcasts staan ook op Spotify en PodBean: https://ijsselbiennale.nl/nl/ontmoetingenbijdewilg/podcast/
Link naar de online kaart: https://ijsselbiennale.nl/nl/ontmoetingenbijdewilg/plattegrond/
Financiering
Het project is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds Overijssel, provincie Gelderland en provincie Overijssel.
(Persbericht Stichting IJsselbiënnale)