Oplevering De Middenhof 27 juni

Een nieuw leven voor "De Middenhof"

De monumentale ijsselhoeve “De Middenhof” in Terwolde wordt donderdagmiddag 27 juni feestelijk opgeleverd na een restauratie van anderhalf jaar. Een bijzondere gebeurtenis in “2013, het jaar van de boerderij”. Jan Terlouw, altijd een groot pleitbezorger voor het behoud van de karakteristieke, grote ijsselhoeven, zal de 27e juni een herinneringsraam onthullen. Verder is er een minisymposium over behoud en herbestemming van boerderijen in Nederland.

Middenhof_foto1950

Restauratie

De restauratie van de Middenhof werd uitgevoerd door bedrijven uit de regio in opdracht van de Stichting BIJ. Provincie Gelderland verstrekte een subsidie van 200.000 euro. Het werk werd als leerling bouwplaats uitgevoerd. De restauratie kostte circa 1.500.000 euro. Financiering kwam grotendeels uit de regio, van particulieren, bedrijven en kerken. Ook het Nationaal Restauratiefonds verstrekte een laagrentende lening.

 

Zorgboerderij

De boerderij is herbestemd als zorgboerderij. Per 1 juli wordt het complex overgedragen aan huurder ’s Heeren Loo. In het voorhuis is ruimte voor vijf kinderen met begeleiding. Voorts zijn er zes zelfstandige appartementen voor mensen met een beperking en is er een dagbestedingsruimte voor twaalf personen.

Middenhof_tekening

Rijksmonument

De Middenhof is een rijksmonument uit 1868. Hij ligt prachtig tussen de Hof ter Waerde en de Hof te Rijssen. Alle drie boerderijen zijn rijksmonument en herinneren aan de glorietijd in de IJsselvallei, tweede helft 19e eeuw. De Middenhof bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis met deel, tweede schuur met knechtenwoning en bakkerij, een veldschuur een kapschuur, tuinmuur, binnenplaats en mestplaat. Het ensemble is nog helemaal compleet en er zijn geen storende, moderne bijgebouwen. De fraaie parkbomen van de voormalige slingertuin zijn grotendeels behouden. De twee magistrale rode beuken markeren De Middenhof reeds van verre.

 

De belangstelling voor dit project is groot. Tijdens het open huis op Tweede Pinksterdag ontving De Middenhof ruim 750 mensen. Op Open Monumentendagen zal de boerderij opengesteld zijn voor het publiek.

 

Nadere informatie:

Bestuur Stichting Behoud IJsselhoeven,

Hans Veltkamp, 038 – 444 6 444, e-mail: solidus [at] planet.nl

 

Geplaatst op 20 juni 2013