Stinzeplanten op IJsselhoeven (3): speenkruid

De afgelopen week hebben we weer mooie foto’s ontvangen van stinzeplanten in bloei. Door het zonnige maar relatief koude weer blijven veel planten lang doorbloeien. Er valt dus veel te genieten! De verhalen en foto’s inspireren ook tot andere creatieve activiteiten om het voorjaar te vieren. Twee prachtige tekeningen van de winterakoniet kregen we van een liefhebber van stinzenplanten uit Groningen. 

Ook kregen we de vraag wat een stinzeplant is en wat niet? Best een lastige vraag om te beantwoorden. Een strikte lijst met soorten of een definitie is er niet. Wel hebben stinzeplanten een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

  • het zijn mooie voorjaarsbloeiende planten die door mensen vanuit andere landen bewust hierheen zijn gebracht
  • vanaf de 16e en 17e eeuw werden ze aangeplant bij borgen, kastelen, buitenplaatsen etc. en  daarna zijn ze verwilderd geraakt
  • het zijn planten die een bol, knol of wortelstok hebben

Ook met deze kenmerken in de hand blijft er ruimte voor interpretatie. De vraag is bijvoorbeeld of er alleen traditionele cultuurhistorisch waardevolle stinzeplanten zijn of dat er ook nieuwe stinzenplanten bij kunnen komen die het waard zijn om te behouden. Deze week in de bijlage een verhaal over een twijfelgeval: het speenkruid.

Bloeien er ook stinzeplanten op uw erf of in uw omgeving? Laat het ons weten en stuur uw foto’s en verhalen naar stinzeplanten [at] ijsselhoeven.nl

Geplaatst op 7 maart 2021