Stinzeplanten op IJsselhoeven (7): Holwortel en vingerhelmbloem

Stinzeplanten zijn planten die van oorsprong niet in Nederland groeien maar vanaf de Middeleeuwen vanuit Zuid-Europa en de Balkan naar Nederland werden gehaald en aangeplant in tuinen bij ‘stinzen’, stenen huizen van de Friese adel. Maar ook elders in Nederland en in de IJsselvallei zijn stinzeplanten aangeplant en later verwilderd. Stinzeplanten zijn niet alleen mooi, maar hebben door hun oorsprong en verwildering cultuurhistorische én ecologische waarde! Via verhalen en foto’s proberen we de kennis en betrokkenheid bij deze bijzondere planten te vergroten.

Dat het mooi weer was afgelopen week hebben we gemerkt aan de vele foto’s die we kregen. Fijn dat er zoveel oog en enthousiasme is voor stinzeplanten! De foto’s geven een goed beeld van de stinzeplanten die momenteel in bloei staan: akker- en weidegeelster, blauwe druifjes, speenkruid, groot hoefblad en bosanemoon. Deze week in de bijlage aandacht voor twee prachtige stinzeplanten die op dit moment ook bloeien en vaak met elkaar verward worden: Holwortel en Vingerhelmbloem.

Bloeien deze of andere stinzeplanten ook op uw erf of in uw omgeving? Laat het ons weten en stuur uw foto’s en verhalen naar stinzeplanten [at] ijsselhoeven.nl

Tot slot nog een raadsel. Uit Klarenbeek kregen wij onderstaande foto. Wij hebben geen idee of dit, en zo ja, welke stinzeplant dit is. Weet u het wel? Laat het ons dan weten!

 

 

Geplaatst op 5 april 2021