Thema avond over riet op 17 juni te Wijhe

Ambachtelijke rietteelt centraal tijdens thema-avond Riet uit de Regio op 17 juni in Wijhe

Rieten daken vormen een belangrijk onderdeel van het karakteristieke, streekeigen karakter van het Overijsselse landschap. Veel riet wordt gewonnen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel. Wat is het verhaal van deze ambachtelijke rietteelt? En hoe wordt het riet gebruikt op daken van boerderijen in de IJsselvallei? Deze onderwerpen staan 17 juni centraal tijdens de thema-avond 'Riet uit de regio' in zorgboerderij 't Hamel in Wijhe.

Tijdens de avond komt de geschiedenis van de rietteelt in de Weerribben-Wieden aan bod. Daarnaast is speciale aandacht voor karakteristieke boerderijen in de IJsselvallei en hun streekeigen elementen in de rieten dakbedekking. Tot slot vertelt rietsnijder Wout van de Belt over zijn activiteiten, zijn liefde voor het vak en zijn werk in de natuur. Tussendoor is er muziek in het Nedersaksisch van muzikant Robert Brinks, bekend van Handy Joe & The Boogie Kearls.

Vrijdag 17 juni, Zorgboerderij ’t Hamel, Hamelweg 12 in Wijhe   

Inloop vanaf 19:15 uur, aanvang 19:30 uur.

U kunt zich aanmelden voor de thema-avond door uiterlijk 15 juni een e-mail te sturen naar riet [at] ijsselhoeven.nl met vermelding van uw naam, woonplaats en aantal personen. Deelname is gratis.

De avond wordt georganiseerd als onderdeel van het samenwerkingsproject ‘Riet uit de regio’ van de stichting IJsselacademie, de Overijsselse boerderijenstichtingen, Monumentenwacht en de riettelersverenigingen uit de Kop van Overijssel. Binnen dit project stimuleerden ze zo'n veertig Overijsselse boerderij-eigenaren om hun historische boerderijen en bijgebouwen te bedekken met riet uit de Weerribben-Wieden, om zo hun boerderij voor de toekomst te behouden en tevens het verhaal van de rietteelt te vertellen. Het project Riet uit de regio is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel, met een bijdrage uit de subsidieregeling ‘Verhaal van Overijssel’.

Geplaatst op 29 mei 2022