Verdwenen IJsselhoeve: de Tichelerve te Marle

Langs de IJssel bij Marle ligt de boerderij van Wim Westhoff. Prachtig gelegen aan de rivier ter hoogte van kilometerpaal 969, zoals te zien is op de schuur. De locatie komt vaak landelijk in het nieuws als er verkiezingen zijn. Het kleinste stembureau van Nederland is dan gevestigd in de huiskamer van de familie Westhoff. Heel Marle komt er stemmen en krijgt koffie of een borrel toe. De huidige boerderij is vrij onopvallend en van recente bouwdatum. Maar er blijkt een erg boeiende geschiedenis achter schuil te gaan.

Ooit was hier een imposante IJsselhoeve genaamd 'De Tichelerve', genoemd naar de vroegere steenbakkerij (tichelwerk) ter plaatse. Het verhaal van deze boerderij kent tragische momenten: twee keer een grote brand, zware stormschade en een dodelijk ongeluk met paard en wagen. Door het noodlot resteert er niets van de originele bebouwing. Wat blijft is een prachtige locatie aan de IJssel met een trotse bewoner.

Lees het volledige verhaal over De Tichelerve te Marle. Op de laatste pagina kunt u een mooi filmpje starten waarin Wim vertelt over de locatie en het buurtschap Marle.

 

Juist als een boerderij onherkenbaar is veranderd of zelfs geheel verdwenen, is het belangrijk het verhaal op te tekenen. Daarom hopen we dat dit het begin is van een toekomstige serie over 'verdwenen IJsselhoeven'. Zouden meer mensen het leuk vinden om de geschiedenis in te duiken van een vroegere boerderij, en het verhaal te delen via deze website? Wilt u iets schrijven maar heeft u hulp nodig bij het onderzoek of heeft u alleen een tip voor een te beschrijven boerderij, stuur dan een berichtje naar website [at] ijsselhoeven.nl

 

Geplaatst op 16 januari 2022