Wim Jansen koninklijk onderscheiden
Afgelopen zaterdag 31 augustus 2019 is Wim Jansen koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze bijzondere gebeurtenis was onderdeel van de viering van ons 15 jarig bestaan, en vond plaats tijdens het IJsselhoevenFestijn op klooster Nieuw Sion te Diepenveen.
Wim was tot zijn pensionering deskundige van het gebouwenbestand van het Aartsbisdom Utrecht. Hij was de afgevaardigde naar landelijke commissies waar afstemming, overleg en uitwisseling van kennis plaatsvonden en in ons land dé specialist op het gebied van leisteen.
Stichting IJsselhoeven werd opgericht in 2003-2004 om aandacht te vragen voor de bijzondere, beeldbepalende boerderijen langs de IJssel. Al snel hebben we toen Wim Jansen benaderd. Hij werd onze “wandelende bouwhistorische encyclopedie”. Wim weet (bijna) alles van oude boerderijen, kent iedereen en heeft overal een verhaal bij. Hij heeft eigenaren van tal van IJsselhoeven met raad en expertise bijgestaan. Een groot aantal projecten in de sfeer van restauratie/herstel van oude hoeves heeft hij geleid. Wim was altijd aanspreekbaar en onvermoeibaar. Op zijn eigen kenmerkende wijze deelt hij graag zijn kennis. We zijn hem veel dank verschuldigd.
Voorzitter Mechteld Schwartz dankte Wim dan ook uitvoerig en bood hem – in het bijzijn van zijn familie – een uniek ‘IJsselhoeven-object’ aan bestaande uit een zilveren reliëf van het IJsselhoevenlogo op een stukje hout uit een oud gebint van een kloosterboerderij. Als klap op de vuurpijl kwam vervolgens de heer Willem Buunk, wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Bronckhorst, aan het woord en om vervolgens Wim Jansen de Koninklijke onderscheiding op te spelden.
Naast zijn werk voor onze stichting was Wim vrijwilliger en bestuurslid van de stichting Monumentenwacht Overijssel en Flevoland. Vanaf 2006 is hij vrijwilliger en penningmeester voor de stichting Jeugd- en Jongerenwerk Don Bosco Deventer. Eén van zijn dochters leeft, woont en werkt in Manilla om mensen te helpen een menswaardiger bestaan op te bouwen en ondersteunt de allerarmsten in de sloppenwijken. Wim is ook hierbij zeer betrokken geraakt en heeft het project Bukas Palad opgezet om geld in te zamelen. Voor de stichting Open Monumentendagen Bronckhorst maakt hij exposities, zoekt de bouwgeschiedenis van boerderijen uit en geeft diverse rondleidingen. Daarnaast is hij mantelzorger van zijn andere dochter.
Naast alle lof en eer was een langdurig applaus van het massaal toegestroomde publiek zijn welverdiende deel.