Workshop Eendenkorf vlechten op IJsselhoeve Kruithuus

Angerlo, 15 februari 2020

Hermien en Henk Harbers ontvingen de deelnemers samen met mede-docent Ton met veel hartelijkheid in de “vlechtschuur” van Henk en Hermien op hun mooie IJsselhoeve in Angerlo. Met tien cursisten dronken we koffie. Douwe (van de werkgroep cultuur) hield een inleidende woordje over het belang van een rustige broedplaats voor de wilde eend die in aantal achteruit gaat. Henk vertelde wat wetenswaardigheden over hun prachtige boerderij en de naamgeving (door Wim Jansen ooit uitgeplozen).

Henk en Ton hadden voor ons wat voorwerk gedaan. De start opzet van de korf stond keurig klaar in een koker met daarnaast een tweede koker met verse wilgentenen. Henk oogst zijn wilgentenen op eigen land. Zo’n vijftig verschillende soorten kweekt hij zelf.

Zittend op een kratje startte ons gevecht met de best onwillige tenen. Henk en Ton laveerden tussen ons door om aanwijzingen te geven. Geleidelijk aan ontspon zich een koker waar die eend zich thuis zou moeten gaan voelen. Een brede kraamkamer, een smalle opening en een landingsplaats.

Plots luidde de bel en werden we naar een rijkelijk gevulde lunch geleid die met veel liefde door Hermien klaar was gemaakt. Heerlijk!

Maar goed dat er voorwerk was gedaan. Daardoor konden we allemaal naar huis met een complete eendenkorf. Nu maar hopen dat de eenden durven te broeden in onze bouwsels. Volgend Douwe zijn eenden neofoob, bang voor nieuwigheden. Het zou maar zo een paar jaar kunnen duren voordat er eentje het aandurft te nestelen. Niet te hopen dat ze te lang wachten want de korven gaan zo’n 6 jaar mee.

Een zeer geslaagde cursus, niet in de laatste plaats door de geweldige gastvrijheid van Hermien, Henk en Ton. En Douwe dank voor het leuke idee en de organisatie.

 

 

Geplaatst op 16 februari 2020