College in Corona tijd
In mijn studietijd kon dat allemaal nog niet en zou ik ook nooit bedacht hebben dat ik dit nog ooit zou mee maken. Een college volgen via de pc.
In 1964 verbleef ik in een klooster in Leusden, waaraan een internaat met 350 jongens en een LTS verbonden waren. De leraar timmeren werd plots langdurig ziek en ja hoor, zo kon dat toen nog: “Wim neem jij de praktijklessen bouw timmeren maar tijdelijk over“.
En daar stond ik dan plots voor een groep van ca 30 leerlingen en ga maar aan de slag. Er was verder geen ondersteuning, met spoed verdiepte ik me in de materie van waar men al was. En ja, je deed in het begin maar wat. Na enkele weken ging het steeds beter en vond ik het ook nog leuk om te doen. Dit herhaalde zich in 1966 en daarna heb ik nooit meer les gegeven.
Tot nu. Dat dit een vervolg zou krijgen nu in 2020 had ik nooit verwacht. Op verzoek van Saxion mocht ik als gastdocent een college geven in een collegelokaal bij Saxion te Deventer over de ‘IJsselhoeven… als verrassende ontdekking’. Een lezing over de bouwhistorie van een IJsselhoeve. Daarna hebben we met de docenten en studenten een IJsselhoeve ‘de Blankemate’ bezocht. Daar ter plekke weer verteld wat je tegenkomt en zo al ziet. Willemien heeft het gedeelte van de geschiedenis en beplanting voor haar rekening genomen. Dit alles is een onderdeel van de opleiding archeologie.
Het college was net voor dat het coronavirus toesloeg. Studenten mogen niet meer samen komen en krijgen college via het sociale medium. Er was nog een groep die college zou krijgen en daarvoor zijn 2 weken geleden filmopnames gemaakt op de ‘Blankemate’.
Vandaag mocht ik weer het zelfde college geven voor de 2e groep, digitaal, zittende achter je bureau waarop je iPad staat en zo je verhaal vertellende via een presentatie in PowerPoint. De studenten of begeleidende docent zie je niet. Een hele bijzondere gewaarwording. Nee, dit had ik in mijn studietijd nooit kunnen bedenken dat ik dit ooit zou kunnen meemaken. Omdat je geen reacties of weerwoord krijgt weet je niet hoe het gegaan is. Gelukkig belde Jan Rutenfrans, de begeleidende docent, een uurtje na afloop dat hij diverse studenten gesproken had en dat zij en hij alleen maar complimenten hadden over de presentatie en het verhaal. Gelukkig was dit weer een mooie promotie voor de IJsselhoeven.
Nu over enkele weken vragen beantwoorden, als die er zijn, over de gemaakte filmpjes. Een bijzondere gewaarwording.
9 juni 2020 - Wim Jansen
Klik hier om filmpjes te bekijken
Op de ansichtkaart uit 1964 staat Wim Jansen op de rechterfoto, met veiligheidsbril aan de fraismachine.
-------------------------------------------------------------
blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'
zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen