1 oktober sapdag op De Blankemate

Op zaterdag 1 oktober zijn er weer verschillende activiteiten op boerderij de Blankemate rondom het thema fruit, oogst en boomgaard.

De Welsumse Sapmobiel perst appels en peren. De hele dag is inmiddels volgeboekt dus u kunt zich niet meer aanmelden om die dag uw fruit te laten persen. Er zijn echter nog andere dagen dat de sapmobiel aktief is, zie http://www.welsumsesapmobiel.nl/persdagenoktober.html. Op dagen met een groene appel op de kalender is nog ruimte, en kunt u zich aanmelden volgens de instructie op de website.

Vershout laat zien hoe je (vers)hout met je handen en oude gereedschappen verwerkt tot meubels en andere nuttige werktuigen.

De Kleine Muyl demonstreert de verwerking van noten tot olie.

Welsums Goed heeft verschillende ciders uit de IJsselvalei om te proeven.

Wat is er nog meer te doen op boerderij de Blankemate? Op de deel vindt u kraampjes met ambachtelijke streekproducten zoals honing, jam, (wal)notenolie, cider en appelstroop. De Hoogstambrigade is aanwezig met uitleg over aanleg en beheer van hoogstamfruitboomgaarden. Heeft u onbekende appels of peren in de tuin? U kunt ze inleveren bij de pomologische vereniging om te laten determineren. Ita van Dijk zingt haar appellied.

Taartenbakwedstrijd
Heel Welsum en omstreken bakt. De uitdaging is: bak een taart met fruit uit de omgeving met minimaal een middellijn van 23 cm. De jury bestaat uit deskundigen die de taart beoordelen op uiterlijk, smaak en techniek. Door de taart in te leveren ondersteunt u de organisatie, want uw taart wordt verkocht bij de koffie. Er is een toepasselijke prijs voor de beste taart.

Het belooft een interessante en gezellige dag te worden voor jong en oud! We zien u heel graag op 1 oktober. De dag wordt met zang opgeluisterd.

Werkgroep SAPDAG & MEER Welsum

*) Locatie: De Blankemate is te vinden op de grens van Gelderland en Overijssel aan het einde van de Arkerstraat Welsum

Geplaatst op 16 september 2016