Cursus Moestuin

moestuinavond 27 februari 2013

Eerste bijeenkomst

Twintig enthousiaste tuinliefhebbers kwamen op woensdag 27 februari 2013 bijeen voor de eerste bijeenkomst van de boerenmoestuincursus.

Vorig jaar zijn bijna 300 IJsselhoeves geïnventariseerd in de zuidelijke IJsselvallei en daaruit bleek dat slechts 15 % van de boerderijen nog een moestuin had. Dat was voor ons de aanleiding om deze cursus op te zetten. Misschien kunnen we met deze cursus ertoe bijdragen dat meerdere mensen dit bijzondere onderdeel van het erf in ere gaan herstellen.

De cursisten luisterden geboeid naar de enthousiaste uitleg van Arnold Arends over de boerenmoestuin. Iedereen heeft zin om na de lange winter weer aan de slag te gaan in de tuin.
Weten welke grondsoort je hebt en hoe je een rijk bodemleven kunt krijgen zijn heel belangrijk voor de moestuin.
Langs de IJssel tref je vooral zand- en kleigronden aan, elke grondsoort heeft zijn specifieke voor- en nadelen.

De plek van de moestuin, de indeling, het bewerken en bemesten van de grond en de omheining passeerden de revue. Er werd uitgebreid stilgestaan bij het probleem van engerlingen. Gelukkig kunnen zij bestreden worden met een natuurlijk middel op basis van suikerriet.We kijken al weer uit naar de tweede cursusavond die voor een groot deel in het teken zal staan van teeltwisseling, een roulatiesysteem waarbij steeds andere gewassen op een bepaald stuk grond groeien.

Arnold wist veel boeiende dingen te vertellen en nu maar wachten tot ik pieren tegenkom in de bovenste grondlaag, want dat is een uitstekende graadmeter volgens Arnold, het wordt dan wordt niet meer koud….

Tweede avond

Op de tweede avond heeft Maarten Vos, tuinbaas van het Hof van Hackfort, informatie gegeven over teeltwisseling. In zijn Hof heeft men 6 vakken met groenten, namelijk bladgroenten, peulvruchten, wortel en biet en ui, aardappels, vruchtgewassen en koolgewassen.
Elk jaar wisselen de groenten van plek. Dit teeltplan is de basis. In juni mogen we in de tuin van Hackfort een kijkje nemen.
Irwin van der Mussele vertelt over de producten van Ecostyle. Ecostyle levert ecologisch verantwoorde producten voor tuinonderhoud. Een gezonde en vitale bodem is erg belangrijk voor de moestuin. Irwin gaat o.a. in op de structuur van de grond, de zuurgraad en het bodemleven.

Op het eind van de avond krijgen alle cursisten een zaaibakje voor de vensterbank, zaden en speciale zaai- en stekgrond mee naar huis. Hopelijk kunnen we de volgende cursusavond de plantjes met elkaar ruilen.

Derde avondBetsy Dolman

De vorige cursusavond hebben we aan het eind een vensterbank zaaibak , speciale stekgrond en verschillende zaden uitgedeeld. Iedereen komt vandaag trots met dozen vol plantjes aanzetten. De een heeft duidelijk groenere vingers dan de ander.
Deze keer zijn we op bezoek bij Boerderij “Klein Hulze”, een museumboerderij, van de fam. Dolman in Almen. Betsie Dolman en haar man hebben een grote verzameling voorwerpen uit grootmoederstijd.

Betsie heeft de koffie klaar en bij binnenkomst op de deel weet je niet waar je moet kijken. Zo veel oude attributen, het staat er stampvol.

Vanavond vertelt Betsie over de voorwerpen en apparaten die vroeger gebruikt werden bij het verwerken van groenten.
Allerlei inmaakmethodes en de daarbij gebruikte materialen en gereedschappen passeren de revue. Wecken in glazen potten, zouten in de Keulse pot, drogen van fruit, onder zuur zetten, bewaren onder paraffine,

inmaken in brandewijn, inkuilen onder de grond….

De verhalen van Betsie voeren je automatisch terug naar je jeugd. Wie kent niet de grote zinken teilen met snijbonen die gewassen, gesneden en ingemaakt werden? Het was heel veel werk, dat weten we ons ook allemaal te herinneren.
Na de tweede kop koffie gaan we naar buiten om de plantjes te ruilen. Er wordt verteld wat het is, geruild en iedereen laadt zijn auto vol met paprikaplantjes, mais, aubergine, broccoli enz.

We mogen op het erf van de boerderij wandelen en nemen uiteraard ook een kijkje in de moestuin. Betsie en haar man hebben in de moestuin oude gewassen gezaaid en gepoot.
Als het schemerig wordt neemt Betsie ons weer mee naar de deel. Ze heeft kruudmoes gemaakt met kervel en bruine berend uit de moestuin. Iedereen mag het proeven. De een vindt het heerlijk, de ander gruwelt…
En Betsie…ze raakt niet uitgepraat over huttentut en heilige boontjes.

Geplaatst op 8 maart 2013