Cursus schilderwerk

De meest voorkomende vorm van onderhoud aan panden is toch wel het schilderwerk. Dit geldt zeker ook voor boerderijen en dan gaat het al gauw over flinke oppervlakten. Aan traditionele IJsselhoeven zit aardig wat hout dat regelmatig geschilderd moet worden, o.a. deuren, kozijnen, raamroeden, luiken, daklijsten, bakgoten, uilenborden. Veel onderhoudsklussen worden meestal aan echte vaklui overgelaten, bijvoorbeeld rietdekken en voegwerk. Maar schilderwerk doen we vaak zelf, of in elk geval gedeeltelijk. Hoe moeilijk kan het zijn?

We doen maar wat, zonder ooit les gehad te hebben en zonder theorie of achtergrondskennis. Doorgaans gaat dat prima en zijn we best tevreden over het resultaat. Het gaat ook wel eens mis en begint na een paar jaar de verf alweer af te bladderen. Of we mengen twee restjes verf en dan is het ineens stopverf. Na een paar uur schuren vraag je je af of dat eigenlijk wel allemaal nodig is. En wat voor verf moet je eigenlijk kopen? Dure kwasten en hoe hou je die dan mooi schoon en zacht? Of juist heel goedkope kwasten en die gewoon weggooien na elke klus? Soms neem je vrij om te schilderen maar is het eigenlijk te koud, te warm, te zonnig, te vochtig ... of valt het wel mee. Moeten we die ramen afplakken of doen we het uit de hand? En wat zijn eigenlijk traditionele kleuren die vanoudsher gebruikt werden op IJsselhoeven?

Als u zich herkent in dit beeld, doe dan mee met de cursus schilderwerk die de Stichting IJsselhoeven organiseert. Een interessante cursus voor iedereen die wel eens een kwast hanteert. Een beetje theoretische achtergrond maar vooral praktisch. De eerste avond krijgen we instructie van een deskundige van de Monumentenwacht Gelderland. De tweede cursusavond wordt gehouden in de werkplaats van een schildersbedrijf. De groep zal niet al te groot zijn dus er is veel ruimte voor vragen en eigen ervaringen.

Voor opgave of meer informatie kunt u mailen naar Jacqueline van der Beek: jacqueline [at] ijsselhoeven.nl

Data:               

  •  donderdagavond 3 maart 2016 te Welsum
  •  donderdagavond 10 maart 2016 te Vaassen

De kosten voor deelname bedragen 10 euro, graag gepast en contant voldoen op de 1e avond. Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers. Nadere informatie over locaties en aanvangstijden volgt na aanmelding.

Geplaatst op 27 januari 2016