De kroon op ons werk

Rond onze monumentale IJsselhoeve "Hof te Baak" en naastgelegen ruïnetoren, zijn we al langere tijd (bijna 2 jaar) bezig om samen met betrokkenen een gebiedsplan uit te werken. De gemeente Bronckhorst is zelfs positief en stelt faciliteiten beschikbaar. Doel is om het gebied met n.b. twee rijksmonumenten eindelijk echt mooi en aantrekkelijk te maken. Belangrijk onderdeel is om het ene monument vrij te maken van direct aangemetselde schuren en bergruimten. Zo komt er zicht op het monument en komt het beter tot zijn recht.

Een ander punt is dat er een metaalbedrijf precies tussen deze twee rijksmonumenten ligt. Dat bedrijf met bijbehorende woning wil stoppen, dus werd door hen geopperd om een gebiedsplan te maken, waar allen baat bij hebben. Nu treft het dat er van de 3 partijen, twee vrijwilligers van onze stichting IJsselhoeven zijn, dus dan moet het makkelijker te realiseren zijn.

Toch is inmiddels gebleken dat ook hier een soort virus opdook. Als niet alle neuzen in dezelfde richting staan heb je een probleem, waarschuwt de gemeentejurist ons nog. Echter zonder opgaaf van redenen gooit een van de cruciale partijen de handdoek in de ring. Een verloren kans om een historische plek, het oudste gebied van Baak, in ere te herstellen en toegankelijker en vooral aantrekkelijker te maken, voor alle liefhebbers van cultuurhistorie.

Ondanks veel pogingen om de zaak weer vlot te trekken, lukt dat helaas niet. Men kiest voor een soort zelfisolatie en quarantaine. Hoewel er nog steeds geen medicijn is om dit "virus" tegen te gaan, is onze "doodlopende" Hofstraat in Baak, gelukkig corona-vrij. De "kroon op ons werk" is niet meer te realiseren, omdat wij niet mogen weten, waarom één partij de stekker eruit getrokken heeft. Al met al zeer betreurenswaardig.

We zijn gelukkig zonder het Covid19-virus. Maar we zijn ook een illusie rijker. Ook hier speelt het gebrek aan transparantie en aan goede communicatie een cruciale rol. Grote en kleine politiek in een klein Achterhoeks dorp, je zou er bijna een toneelstuk van maken.

6 mei 2020 - Hetty Harmsen en Willem Sleijster

-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

Geplaatst op 7 mei 2020