Genieten op ’n IJsselhoeve

Op iedere IJsselhoeve is altijd werk te doen. Normaliter werk ik als psycholoog, maar de sessies zijn gekrompen tot een derde van wat ik anders doe. Dus deze tijd is een verademing. Zouden we toch nog toekomen aan die klussen die al zo lang op het lijstje staan? Kozijnen repareren, alle oude waaltjes paadjes ontdoen van gras, verven van de onderrand, moestuin bijhouden, zaaien, wieden, rommel opruimen die we toch niet meer gebruiken en waar de schuur vol mee staat?

De spullen in de schuur laten we even voor wat het is, dat staat er immers al 20 jaar. We gaan naar buiten en maken alles mooi.

En genieten bovendien van de rust, de ruimte, het weidse uitzicht, en al de vogels. De fazant die ik zie landen in het weiland, de uil die waarschijnlijk jongen heeft en de kat weg jaagt, de valk die met zijn eigen geluid duidelijk maakt dat hij er is, de patrijzen die dankbaar gebruik maken van het lange gras en de haas die rustig rond hupt.

Voor onze vier kinderen in de leeftijd van 14, 14, 16 en 18 hebben we een sportrondje gemaaid rondom het erf. Als je dat 10 x loopt, heb je bijna 5 kilometer gelopen. Lekker sporten kan goed op een IJsselhoeve en zelf maken we er ook gebruik van.

Deze week staat verder een zoomvergadering van de LAG op het programma, de leader advies groep. Dan mag ik weer beoordelen of projecten “leader waardig” zijn en in aanmerking komen voor subsidie vanuit Europa voor plattelandsvernieuwing in Salland. De mooiste projecten komen langs, zoals bijvoorbeeld het gemeenschapsdeel in het buurthuis van Welsum, waar iedere bewoner gebruik van kan maken. Ook is er veel aandacht voor biodiversiteit, voedsel en duurzaamheid. Je komt in aanmerking als je voldoet aan de criteria: people, planet en profit en het liefst een idee wat van onderop komt, door de mensen zelf en niet opgelegd van bovenaf. Wat nieuw is, is dat ook ondernemers in aanmerking kunnen komen als ze kunnen aantonen dat het een meerwaarde heeft voor Salland. Dus ben je ondernemer en innovatief en heb je een idee waar het platteland van Salland mooier van wordt, neem dan contact op Mireille Grootkoerkamp of Giny Hogeslag voor een inventariserend gesprek of met de leadercontact groep in uw eigen streek.

17 mei 2020 - Guusta Zuurbier, IJsselhoeve Hof van Duur

-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

Geplaatst op 18 mei 2020