Eerste exemplaar boekwerkje Landbouwmechanisatie op IJsselhoeven uitgereikt

De recreatiezaal van zorginstelling De Boskamp in Epe was dinsdag 18 mei toneel voor de uitreiking van het eerste exemplaar van het boekwerkje ‘Landbouwmechanisatie op IJsselhoeven, sporen van weleer’. Bewoner van dit verzorgingshuis de heer L.A. Dalhuisen, inmiddels 95 jaar, nam het eerste exemplaar in ontvangst. In verband met coronavoorschriften kreeg hij het eerste exemplaar uit handen van zijn dochter Joke Mölder-Dalhuisen, heden ten dage samen met haar man Jos boer en boerin op boerderij ‘de Horst’ gelegen tussen Epe en Oene. De heer Dalhuisen heeft heel lang op deze plek geboerd. De hooigrijper, waarvan foto’s en een beschrijving in het boekje te vinden is, werd begin jaren vijftig van de vorige eeuw door Dalhuisen aangeschaft voor fl. 446,--. In die jaren een enorme investering die echter veel handwerk scheelde en daarom door boeren in die tijd soms toch werd gedaan. Volgens Dalhuisen werd de hooigrijper veel gebruikt op Kampereiland en wat minder in de rest van de IJsselvallei.

Stichting IJsselhoeven, die zich al een vele jaren inzet voor het behouden, benutten en bewonderen van het mooie agrarisch erfgoed dat de IJssevallei (nog) rijk is, benutte het afgelopen coronajaar om op jacht te gaan naar sporen aan, in of op oude boerderijen van vroegere mechanisatieslagen. Die speurtocht voerde door de hele IJsselvallei, van Lierderholthuis, via Wapenveld, Epe en Empe tot in Baak. Resultaat is een heel interessant boekje, samengesteld door Ria Broekhuis, met tal van mooie foto’s en veel wetenswaardigheden rondom de gevonden sporen van weleer. Op deze manier is een stukje agrarische geschiedenis vastgelegd voordat het definitief verdwijnt. Een aantal van de mooiste afbeeldingen uit het boekwerkje is afgedrukt op groot formaat. Deze sieren de komende twee weken de hal van de Boskamp. Vervolgens gaat deze kleine tentoonstelling op reis door de IJsselvallei naar onder meer Wilp (museumcafé De Kribbe) en naar het Theehuis in Vierakker.

Het ligt in de bedoeling dit project komend najaar met een lezing af te sluiten. De plannen daarvoor moeten nog verder uitgewerkt worden mede in verband met de onzekerheid rondom coronabeperkingen.

Het boekwerkje is vanaf heden te koop voor 10 euro via de webwinkel.

Geplaatst op 19 mei 2021