Stinzeplanten op IJsselhoeven (slot): vogelmelk

Eindelijk bloeit de Vogelmelk! Door het koude voorjaar veel later dan vorig jaar maar gelukkig niet minder uitbundig. Het laatste verhaaltje over stinzeplanten in de IJsselvallei gaat over de Gewone én de Knikkende vogelmelk. Daarnaast een mooie bijdrage van Adrie Hottinga met nuttige tips over hoe we stinzeplanten kunnen behouden en helpen verder te verwilderen. De belangrijkste tip: tuinier niet te netjes! Ruim niet al het blad onder de bomen direct op om humusvorming te stimuleren, en maai laat in het voorjaar om de stinzeplanten de kans te geven om levenskrachtige bollen en knollen te vormen. 

We hopen dat u zich door onze verhalen over stinzeplanten (meer) bewust bent geworden van de aanwezigheid en de cultuurhistorische waarde van deze planten. En de waarde van de stinzeplanten voor het  behoud van belangrijke insectensoorten.

Door de foto’s die we van velen van u kregen hebben we meer inzicht gekregen in de verspreiding van stinzeplanten op IJsselhoeven en in de IJsselvallei. Wij danken alle inzenders hartelijk!

Dit najaar willen we een lezing over stinzeplanten organiseren waarbij we alle tot nu toe verkregen informatie betrekken. Op deze website leest u hier terzijnertijd meer over.

Bloeien op uw erf of in uw omgeving ook stinzeplanten? Laat het ons weten en blijf uw foto’s en verhalen sturen naar stinzeplanten [at] ijsselhoeven.nl

Wilt u de voorgaande 10 berichten over stinzeplanten nog eens terugkijken, klik dan hier voor het archief.

Geplaatst op 10 mei 2021