Stinzeplanten op IJsselhoeven (10): kievitsbloem

Met de nachtvorsten houdt de natuur nog even de adem in. De vroegste stinzeplanten zijn inmiddels verdwenen maar de stinzeplanten die zo halverwege de lente bloeien, lijken te wachten op  warmer weer.  

Deze week in de bijlage een verhaal over de zeldzame Kievitsbloem die op moment wel in bloei staat. Een bloem  waarvan betwist wordt of deze van nature in Nederland voorkomt óf van buiten Nederland hier naar toe is gebracht. Hoe dan ook, de Kievitsbloem verdient aandacht omdat deze plant bijzonder verbonden is met de rivier de IJssel. En lang geleden op diverse buitenplaatsen is aangeplant, ook in de IJsselvallei.

Bloeien deze of andere stinzeplanten ook op uw erf of in uw omgeving? Laat het ons weten en stuur uw foto’s en verhalen naar stinzeplanten [at] ijsselhoeven.nl

Volgende week het voorlopig laatste verhaal over stinzeplanten in de IJsselvallei. We hopen dat u zich door de verhalen (meer) bewust bent geworden van deze prachtige verwilderde voorjaarsbloeiers. En van de cultuurhistorische waarde van deze planten die lang geleden vanuit andere Europese streken naar Nederland zijn gebracht om de aangelegde tuinen bij adellijke huizen, hoeven, kloosters en kastelen  te verfraaien en de rijkdom van de bewoners te tonen.

 

Geplaatst op 26 april 2021