Excursie “De energieneutrale IJsselhoeve"

Op zaterdagochtend 28 januari meldden ruim 35 geïnteresseerden zich voor een bijzondere IJsselhoeven excursie.

Het begon meteen al anders dan gebruikelijk. De groep was namelijk opgedeeld in tweeën: de helft startte in Wijhe, aan de Waterstraat. De andere helft begon de ochtend (met in beide gevallen koffie) aan de IJsseldijk in Welsum.

Voor velen was het onderwerp van deze ochtend actueel: immers wonen in een oude boerderij die vaak al in de negentiende eeuw gebouwd is, dat moet tegenwoordig bijna onbetaalbaar zijn toch? Niet voor Albert en Bernice Bijsterbosch uit Welsum en zeker ook niet voor Irene en Stephan in Wijhe. Zij bouwden – voor een groot deel eigenhandig – hun oude vervallen IJsselhoeven om tot  comfortabel woonhuizen, waarin de gasmeter niet draait. Hoe dat kan, met zoveel mogelijk behoud van de karakteristiek  van zo’n oude hoeve, dat was het onderwerp van de toelichtingen, rondleidingen én betrokken gesprekken.

Bij Albert draait het vooral om de zonnecollectoren en het optimaal benutten van de houtkachel via de indrukwekkend grote buffervaten, die op de deel in twee oude voersilo’s geplaatst zijn. Albert en Bernice hebben zelfs nog enkel glas en maken dus ook goed gebruik van de luiken. De foto’s geven een aardig impressie van dit interessante bezoek. Albert weet als techneut van huis uit echt alles over dit soort toepassingen. Wil je meer van hem weten dan kan je hem mailen via: info [at] bes-techniek.nl.

Bij Irene aan de Waterstraat in Wijhe werden de gasten bijgepraat via een korte presentatie (zie de bijlage). Irene en Stephan slaagden er zeven jaar geleden in de vervallen IJsselhoeve aan te kopen, te splitsen in twee wooneenheden en vervolgens… een aantal jaren hard te ploeteren. Met resultaat. Ook bij hen stond authenticiteit, wooncomfort én gasloos bouwen voorop. Het resultaat mag er zeker zijn, ook al vindt Irene dat met de ‘kennis van nu’ wellicht op onderdelen andere keuzes mogelijk geweest waren. Maar ook dat bleken interessante beschouwingen voor deelnemers aan de excursie die heden ten dage voor beslissingen op het gebied van energie en duurzaamheid staan.

De ochtend werd afgesloten met een geanimeerde lunch bij eettapperij Bijsterbosch in Welsum.

Geplaatst op 1 februari 2023