Hans Veltkamp wint Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit 2016

De Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit 2016 is op 21 april toegekend aan Huize IJsselstein, de woonplek van Hans Veltkamp, secretaris van de Stichting Behoud IJsselhoeven en vanaf het begin een van de enthousiaste supporters van Stichting IJsselhoeven. 

Provincie Gelderland brengt de prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit goede en inspirerende voorbeelden van ruimtelijke kwaliteit onder de aandacht bij plannenmakers, besluitvormers en het Gelderse publiek. Het gaat vooral om gebieden met passie waarbij enthousiasme is gevoeld bij burgers, organisaties en bestuur en waar ook een mooie bijdrage is geleverd aan onze leefomgeving. Voor de prijs konden gemeenten, organisaties en bewoners plekken indienen waar met veel passie gewerkt werd aan ruimtelijke kwaliteit. 

Stichting IJsselhoeven diende de Middenhof in én de hele IJsselvallei met haar IJsselhoeven, want als er ergens met passie gewerkt wordt dan is het daar wel. Helaas vielen beide in de eerste ronde af. Daarom is het extra mooi dat Hans Veltkamp met IJsselstein het wel haalde en zelfs de juryprijs heeft gekregen. 

Op de manifestatie op Avegoor op 21 april, werd de Gelderse prijs uitgereikt. Het was zowel een juryprijs als een publieksprijs. Met een ruime meerderheid van de stemmen won het vestingstadje Bredevoort in de Achterhoek de publieksprijs. Maar belangrijker, de vakjuryprijs ging dus naar de oude ‘bewoningsplaats’ IJsselstein. 

Jan Terlouw, voorzitter van de vakjury, zei over IJsselstein: ‘Een gebied dat zonder de inzet van initiatiefnemer Hans Veltkamp niet eens een gebied zou zijn. Een gebied waar de eenling zijn nek uitsteekt, er zijn intrek neemt, begint, droomt, bouwt en doorgaat, eigen geld inbrengt, subtiele passende interventies pleegt, succes boekt, verder kijkt dan zijn eigen gronden, de rivier omarmt, landschapsbewust is, en gesprekken voert met tal van partijen en instanties om mee te werken aan deze droom.’

Zie ook het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=o9-m7WOdAyU

Namens Stichting IJsselhoeven, Hans van harte gefeliciteerd!

Geplaatst op 23 april 2016