Excursie Herxen-Windesheim boordevol historie
Zaterdag 23 april 2016 hadden we weer een boerderij-excursie, dit keer in de buurt van Herxen-Windesheim. Zoals altijd was er weer veel belangstelling en zelfs een officiele deelnamestop op de website. We verzamelden in het Dorpshuis van Herxen voor koffie, krentenwegge en een welkomstwoordje van Willemien. Er bleek een prijswinnaar in ons midden: Hans Veltkamp had met zijn buitenplaats Huize IJsselstein de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2016 gewonnen. Zie ook bericht hierover op de site.
Het eerste bezoek was aan boerderij die vroeger De Herxer Brug heette, maar nu Het Ooievaarsnest wordt genoemd. Indertijd een grote, voorname boerderij met 30 bunder land en 30 melkkoeien. Tegenwoordig is de boerderij niet meer agrarisch in gebruik, een gedeelte wordt verhuurd als groepsaccomodatie. Zo herhaalt de geschiedenis zich enigszins want ooit was deze boerderij ook stopplaats voor de postkoets, logement, café en brouwerij. Opvallend is vooral de hoge, steile rieten kap. En er was nog veel meer moois te zien oa authentieke deeldeuren, oude bestrating op het erf en een fraaie tuin met een imposante es.
Vervolgens bezochten we de boerderij aan de Veldweg 1-2 in Windesheim. We werden ontvangen op de deel, grondig verbouwd en lekker verwarmd! Het is een zeer bijzondere boerderij die onderdeel is geweest van het klooster Windesheim, ofwel herbouwd is op de plek waar ooit het klooster heeft gestaan. Daarover verschillen blijkbaar de meningen; lees het uitgebreide achtergrondverhaal van Wim Jansen. Het voorhuis heeft nog allerlei onderdelen en bouwsporen uit het kloosterverleden, o.a. de in de voorgevel zichtbare gebinten en kloostermoppen. De deel is verbouwd en ingericht voor concerten inclusief orgel en podium. Boven de deel is een appartement mooi ingepast. We werden uitgenodigd ook van binnen alles te bekijken, tot in de prachtige gewelfde kelder aan toe.
De excursie werd besloten met een prima lunch in het Dorpshuis te Herxen. Opnieuw een geslaagde ochtend met vooral veel boeiende historie. Dank aan de families Aalbers-Schilder en Tobé voor hun gastvrije ontvangst en toelichting bij hun boerderij. En veel waardering natuurlijk voor Wim Jansen die weer uitgebreide voorstudie had gedaan, ons meenam tot diep in de historie en deskundige uitleg gaf bij wat er zoal te zien was. Bijgaande foto's geven een kleine impressie van al het moois dat we bekeken hebben. In onderstaande 2 bijlage bestanden (pdf) vindt u het uitgebreide achtergrondverhaal van Wim Jansen.