IJsselhoeve De Riet in Corona tijd

Wij mogen als 6e generatie in deze IJsselhoeve wonen en boeren. Ons gezin bestaat uit 6 personen (vader, moeder en 4 dochters). De start van de corona maatregelingen voelde net als de start van de MKZ maatregelingen. Zo verliet je nog je erf voor school, vergaderingen, bezoekjes, boodschappen, sport etc etc.. En zo mocht je je erf praktisch niet meer verlaten.

Het werk op de boerderij gaat door, maar je hoofd zit vol met vragen, onzekerheden en emoties. De radio staat een groot deel van de dag aan om het nieuws te volgen. Wat zijn de ontwikkelingen, wat zijn de maatregelingen, wat betekent dat?

Onze familieplanner heeft normaal gesproken ruimte te kort en is nu volledig leeg. Geen school, ook al had je net al die toetsen geleerd voor de toets week die 16 maart zou starten. Geen open dagen voor je vervolgopleiding en je afvragen hoe je je nu moet orienteren om de juiste keuze voor de toekomst te maken. Geen blokfluis les, waar ook de oudere, alleenwonende lerares altijd zo naar uit keek. Geen visite op je 15e verjaardag. Geen vergaderingen, geen ontvangsten op de boerderij enzovoort.

Onze kinderen krijgen online les en beseffen hoe waardevol het is om je eigen ruimte te hebben in en om de boerderij. Met papa op stap om kievitseieren te zoeken en dan te beseffen dat je daar een neusje voor hebt. Koe kalverij leren, in deze tijd kunnen we haar er ook 's nachts voor wakker maken. Vier kalfjes heeft ze inmiddels met trots op de wereld gezet.

Ook niet te vergeten de waarde van hand geschreven kaartjes en brieven met persoonlijke teksten. We leggen weer plakboeken aan. We verlangen wel naar het oude, we archiveren het heden en we denken na over de toekomst.

26 april 2020 - Ellis Lugtenberg
-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

Geplaatst op 29 april 2020