IJsselhoeven 'on tour', of wat de vondst van een Koggeschip te maken heeft met de grote boerderijen langs de IJssel

Zaterdag 2 juli namen ruim 60 personen deel aan een excursie van Stichting IJsselhoeven langs 4 monumentale boerderijen in Terwolde. Zoveel enthousiaste deelname hadden we niet verwacht.

Wim Jansen, projectleider van de Stichting voor het project rood (ondersteuning bij onderhoud) vertelde over specifieke bouwkundige details waaraan we de geschiedenis van een boerderij kunnen aflezen. Een mooi voorbeeld was de verbinding die werd gelegd tussen de telmerken die op balken bij boerderij 'Kolkenstein' zijn zien en een Koggeschip, dat deze dagen op de bodem van de IJssel in Kampen is gevonden.

De houtsoort laat zien dat deze balken destijds aangevoerd waren vanuit Scandinavië. Aan de wijze waarop telmerken zijn aangebracht kan men zien uit welke tijd de constructie stamt. De telmerken op de balken bij Kolkenstein zijn heel uniek en duiden op handelsbetrekkingen uit de 15e/16 e eeuw. Zou het hout voor de balken misschien aangevoerd zijn door een kogge? Koggeschepen waren de eerste kustvaarders die welvaart brachten langs de IJssel in de Hanzetijd.

Dankzij de inspanningen van de boerderijbewoners kunnen we nog steeds genieten van een rijke cultuurhistorie in Terwolde. Zij stimuleren Stichting IJsselhoeven om door te gaan en wegen te zoeken dergelijke grote panden te behouden en benutten. Het is een positieve wisselwerking tussen eigenaar / bewoners, essentiële vakkennis en een groot aantal vrijwilligers. Voor de komende twee jaar staan er alleen al voor gebouwenonderhoud 30 projecten op stapel. Daarbij wordt geïnvesteerd wordt door bewoners, met steun van de overheden, via Stichting IJsselhoeven.

Gezien het aantal deelnemers aan de excursie is er ook een steeds grotere groep mensen die dit alles weet te waarderen.

uitleg bij Zorgvliet

uitleg bij de Middenhof (foto Jeroen van Dam) 

Geplaatst op 6 juli 2011