Informatiebijeenkomst IJsselhoeven goed bezocht

infobijeenkomst oene

Oene – ondanks de winterse omstandigheden kwamen toch ruim 30 geïnteresseerde bewoners van de IJsselvallei  af op de informatiebijeenkomst van Stichting IJsselhoeven, afgelopen donderdagavond in Dorpszicht in Oene.

De plannen van de Stichting voor de komende twee jaar werden toegelicht.

In het zogenaamde ‘Rode Project’ kunnen eigenaren van IJsselhoeven zich melden voor advies en (beperkte) financiële
ondersteuning voor restauratieplannen. De toewijzing zal gebeuren op basis van het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. De voorzitter van het Groene project, lichtte toe dat de Stichting ook weer aan de slag wil met hulp en (financiële) bijstand waar het gaat om (her-)inrichting van erven bij IJsselhoeven. Daarnaast wil men een paar slingertuinen (opnieuw) aanleggen bij IJsselhoeven. Begin 19eeeuw werden dergelijke tuinen, naar Engels voorbeeld, met regelmaat aangelegd bij boerderijen in de IJsselvallei. Ook wil men de speciaal voor IJsselhoeven ontworpen  karakteristieke toegangshekken gaan plaatsen. De eerste hekken werden in 2009 geplaatst bij boerderijen aan de Kleistraat in Olst. Tenslotte werd aangekondigd dat de Stichtingaan de slag gaat met een vooronderzoek naar mogelijkheden voor energiebesparing in grote boerderijen. Ook aan dit vooronderzoek kunnen eigenaren meedoen. Een aantal bewoners gaf zich ter plekke op.

Diegenen die deze eerste bijeenkomst niet konden bijwonen, maar wel geïnteresseerd zijn, krijgen een herkansing:  Stichting IJsselhoeven houdt op donderdag 16 december een tweede informatiebijeenkomst. Dit keer aan de andere
zijde van de IJssel, bij café Ripperda op Den Nul (aanvang eveneens 20.00 uur).

Geplaatst op 12 december 2010