Kruidenlezing door Marry Foelkel

Op 12 mei, een prachtige zomerse avond in De Theetuin in Vierakker, hield Marry Foelkel een lezing over het gebruik van kruiden. 

Het enthousiasme van Marry voor de natuur werkt aanstekelijk. Marry probeert ons met andere ogen te laten kijken naar de natuur. Als je een kruidentuin wil aanleggen, kijk eerst welke onkruiden er al groeien, dit zegt iets over de grondsoort. Je moet eerst iets weten over de mineralenhuishouding. “Onkruid bestaat niet” volgens Marry. Veel (on)kruiden hebben een goede werking op het menselijk lichaam. Maar je moet wel weten welke kruiden voor consumptie zijn; volgens Marry “kun je alle kruiden eten, maar sommige kruiden maar één keer”. 

In de pauze nemen we een kijkje in de botanische tuin van de Theetuin, een voormalige maalderij/bakkerij. Na de pauze vertelt Marry ons welke kruiden goed zijn voor welke organen van het lichaam. Vrouwenmantel, het woord zegt het al, is goed voor allerlei vrouwenkwaaltjes en bosbessenbladthee is goed voor diabetici. Veel kruiden hebben een medicinale werking.

Door interactie met de belangstellenden passeren ook enkele ernstige dierenkwalen de revue. De belangstellenden met een agrarische achtergrond stellen vragen over kopziekte bij koeien en hoefbevangenheid bij paarden. Zo ontstaat kopziekte bij koeien als gevolg van een magnesiumtekort in de voeding; dit is vaak in het voorjaar het geval, het gras is dan arm aan mineralen.
 
Tijdens de lezing trakteert Marry ons op zelfgemaakte limonade van de vlier en lekkere tapas gemaakt van verschillende kruiden. Zo’n 30 belangstellenden beleefden in de Theetuin in Vierakker een leerzame en gezellige avond.

Geplaatst op 19 mei 2016