Lezing over granen en gezondheid

Is het eten van granen gezond voor een mens? Een actuele vraag. In de media zijn daar de laatste tijd heel veel uiteenlopende meningen over te lezen en te horen. Op donderdagavond 21 september zal Aart van der Stel uit Welsum een lezing verzorgen over granen, bezien vanuit het gezondheidskundige aspect.

Granen en dan vooral tarwe, haver, gerst en rogge hoorden gedurende eeuwen tot de meest geteelde gewassen in de IJsselvallei. Ze horen ook van oudsher tot onze basisvoedsel. Maar, we leven in een tijd van elkaar voortdurend tegensprekende dieetadviezen. Het eten van (veel) koolhydraten staat onder verdenking en veel mensen denken een glutenallergie te hebben. Maar is dat allemaal waar en wat is gezondheid eigenlijk? Kan een mens zich gezond eten? We zullen ons deze avond bezighouden met de vraag: wat is gezondheid, en welke rol spelen de granen daarbij. En waarom gaan we uit van zeven granen, welke zijn dat dan en waaruit bestaat hun gezondheid bevorderende werking.

Aart van der Stel heeft lang gewerkt als antroposofisch huisarts in Rotterdam en woont sinds een jaar in Welsum. Hij heeft gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en is als docent verbonden aan een opleiding voor natuurvoedings-consulenten in Driebergen.

De lezing vindt plaats in het pop-up-museum over de IJsselvallei ‘Kamers op Kolkenstein’, Bandijk 35 in Terwolde en wordt georganiseerd door Stichting IJsselhoeven. De lezing begint donderdag 21 september om 19.30 uur. Een vrije gift na afloop wordt zeer op prijs gesteld. Parkeren van fietsen kan op het erf. Auto’s kunnen terecht op de parkeerplaats van  restaurant Kriebelz aan de Dorpsstraat.

Geplaatst op 14 september 2017