Erfgoedshow Vooruitboeren 22 september in Wijhe

Vrijdagavond 22 september om 19:30 in boerderij de Rankenberg, Scherpenzeelseweg 9 in Wijhe. Toegang gratis en u hoeft zich niet aan te melden.

Een tiental boerenerven in Overijssel vormt de komende maanden het decor van een programma over de modernisering van de landbouw sinds de jaren vijftig. Stichting IJsselacademie trekt de provincie door met verhalen, films, foto’s en livemuziek in streektaal gebaseerd op het boek Vooruitboeren. Overijssel 1950-2000.

De afgelopen jaren interviewden historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde ruim zestig boeren, boerinnen en aanverwante beroepsgroepen uit Overijssel over de veranderingen binnen de agrarische sector. De komst van de melkmachine, trekker en ligboxenstal betekende een grote omslag in de agrarische bedrijfsvoering en het leven van de boeren.

Met hulp van fotograaf en cameraman Albert Bartelds zijn de levensverhalen van de mensen ook in beeld gebracht. Via het online platform MijnStadMijnDorp zijn honderden verhalen, films en foto’s gepubliceerd die een persoonlijk kijkje bieden in het naoorlogse boerenleven in Overijssel. In het rijk geïllustreerde boek Vooruitboeren beschrijven de onderzoekers hoe boeren vanuit traditie veranderde in agrarisch ondernemerschap.

Op basis van het boek en de website is er nu een multimediaal programma, vol weemoed, trots en verbazing over hoeveel er in een mensenleven kan veranderen. De Overijsselse band Muppetstuff schreef een handvol liedjes op basis van de interviews, die ze tijdens de erfgoedshow live laten horen. De shows worden georganiseerd in samenwerking met boerderijeigenaren, historische verenigingen, boerderijstichtingen en LTO-afdelingen.

De erfgoedshows zijn gekoppeld aan het restauratieprogramma Beleef het boerenerf(goed)! van de samenwerkende boerderijstichtingen in Overijssel. Met provinciaal geld restaureren een twintigtal boerderijeigenaren momenteel agrarisch erfgoed in Overijssel, vooral karakteristieke bijgebouwen. De erfgoedshow Vooruitboeren speelt zich af op acht boerenerven die meedoen aan de restauratieregeling. Daarnaast doet de show vier evenementen aan. De toegang is gratis.

Klik hier voor meer informatie

Geplaatst op 4 september 2017