Mooie en minder mooie verhalen

Alles overziende hebben we het eigenlijk wel goed in de IJsselvallei, op en rond de IJsselhoeven. Dat blijkt ook wel uit de meeste van de bijdragen van IJsselhoeven in tijden van Corona. Het was natuurlijk ook lente, een mooi begin van het jaar: veel zon, in het begin nog genoeg water en gemiddeld warm. De klimaatverandering deed ons goed.

Corona bracht ook rust, even viel alles stil en het werd stil. Nauwelijks verkeer, geen motoren op de dijk, geen vliegtuigen in de lucht. Een enkel verdwaald toestel van Teuge. Je kon vrijuit wandelen en dat gebeurde dan ook. De Corona wandelingen. Sommigen hadden tijd om nieuwe dingen te leren of te ervaren. Zelf onderwijs geven, vergaderen op afstand.

Maar is dat het beeld dat blijft hangen nu alles weer op gang komt en we weer teruggaan naar de tijd voor Corona?

Er is toch wel wat meer aan de hand.

Want Corona leidde en leidt nog steeds tot onrust. Onrust in de kop, moeilijk concentreren, alle tijd van de wereld hebben maar ook weer niet. Vooral je zorgen maken om je eigen gezondheid en misschien nog meer over die van je geliefden.

Want Corona is een ziekte, een akelige ziekte, een gemene ziekte. Die ook tot de dood kan leiden. want dat hebben ze Heerde en iets verder weg Hasselt wel gemerkt. Een ziekte die snel uit de hand kan lopen: de IC-capaciteit en de inzet van cruciale beroepen liepen op het randje. Bovendien heeft Corona het extra gemunt op ouderen waardoor van jongeren uiterste solidariteit wordt gevraagd.

Kring Lopen

Stichting IJsselhoeven heeft van de Corona ook een tik meegekregen. Zo konden we niet verder met de plannen voor het Energiejaar en met de samenwerking in het kader van de IJsselbiënnale. We hebben ook moeten besluiten dat Kring Lopen, de theatervoorstelling over duurzaamheid, energie en kringlooplandbouw niet meer doorgaat. Nadere informatie op de speciale projectpagina.

Een reden ervoor is in ieder geval dat een van de hoofdrolspelers, Rik Thybaut, tevens gewaardeerd secretaris van de stichting, 8 weken lang zwaar Corona-ziek is geweest en nog steeds herstellende is. Hij was een van de slachtoffers van de uitbraak in Heerde. Hoop dat hij goed herstelt.

Foto’s en boekje

Maar er zijn ook weer mooie nieuwe initiatieven. Hoewel je het idee krijgt dat de crisis voorbij is, staan we aan het begin van het begin. Voor ouderen zal het in ieder geval nog heel lang duren voor de gezondheidsrisico’s voorbij zijn en iedereen zal iets, meer of minder, merken van de maatschappelijke en economische gevolgen ervan.

Daarom zijn we blij dat we een nieuw fotoproject kunnen beginnen, zoals aangekondigd in de nieuwsbrief. Geïnspireerd door het thema ‘IJsselhoeven, Schoonheid en Troost’ gaan 12 fotografen, van wie de meeste professional, foto’s maken. De foto’s komen als ansichtkaarten beschikbaar voor iedereen in de IJsselvallei. Zeker voor hen die het hardste getroffen zijn maar ook voor ieder ander, want nogmaals, iedereen krijgt er een tik van mee.

We gaan ook een boekje maken, werktitel ‘Corona en IJsselhoeven’. Naast de foto’s komen er verhalen en artikelen over het verleden, heden en de toekomst. Er waren eerder pandemieën; wat is daar nog van te zien, wat weten we er nog van, denk aan de MKZ van 20 jaar geleden. Ook de toekomst: ‘never waste a good crisis’ wordt nu voortdurend gezegd. Maar leren we echt wel zoveel en gaan we het nu anders doen? Of zijn er weer voldoende excuses om het toch maar bij het oude te laten?

Het geld voor het boekje gaan we (vanaf 15 juni) via crowdfundingsplatform ‘Voor de kunst’ bijeenbrengen. Als je mee wil werken of voor meer informatie, mail naar gerardhendrix [at] hx.nl

Geplaatst op 28 mei 2020