Op zoek naar 'sporen van weleer'

De afgelopen periode is een groep vrijwilligers van stichting IJsselhoeven op zoek geweest naar sporen van landbouwmechanisatie die heden ten dage nog op, aan of in boerderijen in de IJsselvallei zichtbaar zijn. Een heel aantal van die sporen uit het verleden is inmiddels vastgelegd in foto’s en verhalen.

Maar, men wil meer. Daarom heeft IJsselhoeven hulp nodig van mensen in de streek. Zo is de werkgroep op zoek naar boerderijen waar nog appelschuren te fotograferen zijn. Ook tips over nog aanwezige aardappel- en bietenkelders zijn van harte welkom.

Verder zou het heel mooi zijn als er nog ergens een zogenaamde eestvloer ligt: een vloer met kleine gaatjes, waaronder gestookt werd om zo hete lucht door de vloer te blazen waardoor het graan (mout?) gedroogd werd. Verder zijn alle tips over verwerking en opslag van graan op boerderijen en wat daarvan nog zichtbaar is van harte welkom. Ook plekken waar nog intacte mestvaalten tussen twee schuren op het erf te zien zijn willen de vrijwilligers graag fotograferen.

Alle signalen over andere landbouwmechanisatie sporen op boerderijen zijn vanzelfsprekend van harte welkom. Suggesties kunt u mailen naar riabroekhuis [at] ijsselhoeven.nl

Geplaatst op 25 juli 2020