Opening hekkenproject Kleistraat
Op de dag voor Koninginnedag reikten we geen lintjes uit, maar openden we de 5 hekken op de Kleistraat in Olst. Dat was het laatste onderdeel van het KIJK project. Onze speciale verslaggever maakte er het volgende verslag van.
Eerder maakte King Wullur een foto met het hek bij de Droste met enkele van de bewoners.
"Op donderdagavond 29 april zijn op de Kleistraat in Olst 5 unieke hekken onthuld.
Op deze zwoele zomeravond had zich een groot aantal buurtbewoners verzameld op de deel bij Theo Vlaskamp aan de Kleistraat nummer 13. Verder waren aanwezig de ontwerpster van de hekken, Loes ten Anscher uit Deventer, Cor van den Berg, (opnieuw) wethouder van de gemeente Olst-Wijhe, Eddie Reimert, maker van de hekken, Gerard Hendrix, projectleider van het Project KIJK van de Stichting IJsselhoeven en enkele bestuursleden van de Stichting IJsselhoeven. Na ontvangst met koffie, thee en cake wandelde het gezelschap naar nr 15/17 waar de heer van den Berg geholpen door de dochtertjes van Tom Lugtenberg het hek onthulde.
Het is een hek is uitgevoerd in inlands eiken en bestaat uit 2 verticale palen met 3 horizontale planken. Op de bovenste plank staat het huisnummer geflankeerd door 2 boerenbont motieven, op de middelste plank de naam van de betreffende boerderij en op de onderste plank het logo van de Stichting IJsselhoeven, geflankeerd door wederom 2 boerenbont motieven. De naam van deze boerderij is 'De Riet'.
Loes gaf daarna enige uitleg over het tot stand komen van het hek. “Het is geen draaihek want dat moet je steeds maar weer open en dicht doen. Omdat er op de Kleiweg geen lantaarns staan moest de tekst en de motieven op het hek op de een of andere manier duidelijk zichtbaar zijn en opvallen. Er zijn diverse versies gemaakt oa mahonie hout met zwarte letters, letters van roestvrij staal, LED verlichte letters, uit folie gemaakte letters enz.; uiteindelijk is er gekozen in goed overleg met de eigenaren voor een vorm van reflecterende letters en motieven”.
Over de technische aspecten gaf Eddie nog enige toelichting. Het gedroogde inlandse eiken is behandeld met een monocoat, een product uit Afrika, dat zoals de naam zegt in een laag aangebracht kan worden. De letters, cijfers en motieven zijn met een computergestuurde frees gemaakt, rechtstreeks vanaf het ontwerp van Loes. De reflectie is bereikt door gebruik te maken van witte wegenbouw verf, waar glaskorrels aan toegevoegd zijn.
Vervolgens begaf het gezelschap zich naar nummer 11. Deze slagboom-variant is dubbel en zwaarder uitgevoerd. De naam van deze boerderij is 'De Droste' van de familie van Vreden. Gert van Vreden en Gerard Hendrix onthulden het hek.
‘De Kleine Vlaskamp' van Vlaskamp op nummer 13 werd door Anja Groot Koerkamp samen met Loes ten Anscher onthuld, wederom geholpen door de inmiddels ervaren assistentes. Daarmee werden ook symbolisch de hekken van nummer 9 'Sittenra', van de familie van den Berg en nummer 34 'Nieuw Sittenra' van de familie Voetdijk onthuld.
Op de deel werd er nog lang nagepraat; voor de inwendige mens werd uitstekend gezorgd. Een accordeonist zorgde voor de muzikale gezelligheid. Kortom een geslaagde afsluiting van weer een succesvol project van de Stichting IJsselhoeven.