Oudste boeren familiebedrijven van Nederland

Het NAJK en Hogeschool Windesheim gingen in het project 'Boer zoekt roots' op zoek naar het oudste familiebedrijf. Bekijk hier de tien inzenders met de oudste bedrijven.

Uit het jaar 1593 stamt het oudste boeren familiebedrijf van Nederland: Erve Hiddink in Laren. Dat is de uitkomst van de zoektocht Boer zoekt Roots, die in het voorjaar van 2014 gestart is. Van de 133 aanmeldingen ging de officiele bewijslast over de afstamming van de familielijn bij Erve Hiddink het verst terug.

Het familiebedrijf en de locatie van dit oudste familiebedrijf komt oorspronkelijk voort uit de familie Hiddink. Door het huwelijk van Egberdina Hiddink en Jan Vrielink in 1827 is de naam Vrielink aan het erf verbonden. Op Erve Hiddink worden roodbonte en zwartbonte melkkoeien gefokt. Steven Vrielink (1975) en Annemarie Olsman-Vrielink zijn de huidige eigenaren van het bedrijf. Naast het eigen bedrijf werken zij ook als dierenarts.

De zoektocht, onder de naam Boer zoekt Roots, startte in het voorjaar van 2014 en is door hogeschool Windesheim, LTO Noord, Flynth, Rabobank en NAJK georganiseerd in het kader van het internationale jaar van het familiebedrijf. Van de 133 aanmeldingen waren 44 bedrijven ouder dan 1750. Van 22 aanmeldingen kon dit door de jury bewezen worden. De jury stelde als voorwaarde dat er continu bedrijfsvoering op agrarisch gebied op de familiebedrijven heeft plaatsgevonden. Vanaf het moment van oprichting tot heden. Het bedrijf mocht wel in de loop der tijd naar een andere locatie verhuisd zijn, mits het gehele bedrijf naar een nieuwe plek verplaatst was.

 

Geplaatst op 26 november 2014