Prijzen voor jonge kunstenaars van de IJssel

Deventer/Zutphen – Zaterdagmiddag 8 november vertrok een boot vol jonge kunstenaars en begeleiders vanaf de kade bij Deventer voor een boottochtje over de IJssel. De jeugdige kunstenaars waren uitgedaagd door Stichting IJsselhoeven om hun eigen impressie van de IJssel te maken.

Daar was de afgelopen maanden volop gehoor aan gegeven. De bijdragen waren heel creatief én veelvormig. Zo waren er tekeningen en schilderijen in allerlei vormen, gemaakt met uiteenlopende materialen. Er was een vierluik ingediend door een tekenklas uit Doesburg; er was een zestal schilderijen en tekeningen ingestuurd door leerlingen van Vaassencreatief. Er was door een deelnemer een verhaal geschreven. Verder was er een heel grote kijkdoos te bewonderen, gemaakt door een klas uit Deventer. Op het bovendek trad een jongerenband “Room for the Third” op, onder meer met een speciaal voor de wedstrijd gecomponeerd “IJsselnummer”.

Een deskundige jury bestaande uit cultuurwerkgroeplid Johan Jonker uit Den Nul én Sjoerdtje Hak, kunstenares uit Herxen had de moeilijke taak uit al deze bijdragen de winnaars te kiezen. Tijdens de boottocht maakte de jury de prijswinnaars per leeftijdstcategorie bekend:

  • In de categorie tot 12 jaar won Femke Asma - 10 jaar - uit Voorst met een speciaal door haar gecomponeerd pianostuk (uitgewerkt op papier én door haar gespeeld op de piano). Inspiratiebron voor haar was het ‘kabbelend water’ van de rivier. Héél creatief volgens de jury.
  • In de leeftijdscategorie tot 18 jaar won Niels van Triest (14 jaar) uit Vaassen. Hij had een aquarel met pastelpotlood gemaakt, die volgens de jury prachtig de sfeer van het rivierlandschap trof. Artistiek heel goed weergegeven aldus de jury.
  • In de categorie boven de 18 jaar won Marieke Abbink met een door haar gemaakte video, genaamd “A day at the IJssel”. Echt een heel mooie sfeerimpressie van het IJssellandschap, met het verkeer op het water, de steden, de bruggen enzovoorts.

De kunstwerken zullen vanaf 11 november te zien zijn in het Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109 in Den Nul. Wellicht dat ze daarna nog verhuizen naar Doesburg en eindigen in een tentoonstelling in Deventer. Voor die laatste twee plekken moeten de exacte data nog bepaald worden, volg daarvoor de site van Stichting IJsselhoeven.

Geplaatst op 10 november 2014