Rondrit langs “Rode Projecten” (21 november 2009)

Een uitzonderlijk zonnige en warme zaterdagmiddag in november. Meer dan 30 heel geïnteresseerde en betrokken deelnemers. Heel diverse - en daarom uitzonderlijk interessante - IJsselhoeven. Dat was het scenario voor de Rondrit die de Rode Projectgroep had georganiseerd op zaterdagmiddag 17 november. Kon niet stuk dus.

Er werd gestart bij een wel bijzondere IJsselhoeve, die van de gebroeders Vahl in Vorchten. Delen van het dak en de goten van het voorhuis zijn daar vernieuwd. Dat was ook hard nodig. Het geeft de bewoners weer wat ‘lucht’ om te bekijken of en zo ja wat ze willen restaureren aan hun in principe prachtige boerderij.

De tweede stop was een echte ‘pitstop’ bij Gerrie Logtenberg in Veessen. Zij bewoont daar een leuke boerderij. Weliswaar geen T-boerderij, maar wel met interessante detailleringen qua metselwerk enz., zoals Wim Janssen ons - deskundig als altijd – liet zien.

Koffie, thee met een plakje cake completeerden de gastvrije ontvangst bij Gerrie.

Vervolgens naar Welsum, waar de deelnemers met eigen ogen de resultaten konden zien van het eerste project dat met hulp van Stichting IJsselhoeven is aangepakt.

Het is prachtig geworden. Wim Jansen wees ons op tal van unieke bouwtechnische details die met name de achtergevel van boerderij en schuur tot een uniek object maken.

En dan, afsluitend, naar de gerestaureerde kippenschuur (bij een IJsselhoeve, dat weer wel), van de fam. Cornet in Welsum. Inmiddels bedreven in het ontvangen van groepen, leggen de bewoners uit waar ze mee bezig zijn geweest en wat er nog meer op stapel (of op het verlanglijstje) staat om te verbeteren aan gebouwen en erf.

Tevreden keerden de deelnemers huiswaarts…

Geplaatst op 24 november 2009