Stem op Kolkenstein voor de Gouden Gelderse Roos

In de zomer van 2017 vindt de eerste editie van de IJsselbiënnale plaats. Stichting IJsselhoeven organiseert gedurende de IJsselbiënnale, Kamers op Kolkenstein en de Hoogwaterkamer als activiteiten in het kader van de beeldenroute. Kamers op Kolkenstein is een expositie waarin dat karakter van Stichting IJsselhoeven naar voren komt. Er zijn zes kamers ingericht elk met een eigen thema:

  • IJsselhoevenkamer: over Stichting IJsselhoeven zelf. De boerderij als gebouw en foto’s uit het leven van Stichting IJsselhoeven.
  • Eetkamer: landbouw en veeteelt als basis voor het voedsel.
  • Familiekamer: we laten er enkele zien maar we laten ook de nieuwe netwerken zien.
  • Verzamelingenkamer: vondsten van dieper uit de grond, oppervlakkige vondsten, en werktuigen
  • Kunstkamer: (amateur-)kunstenaars hebben de IJssel verbeeld, met verf, in textiel en in keramiek.
  • Filmkamer: doorlopende vertoning van films, die in opdracht van Stichting IJsselhoeven gemaakt zijn.

Het project is tot stand gekomen door de inzet van heel veel vrijwilligers die hielpen bij de bouw, bij de organisatie, bij het inrichten van de kamers, het beschikbaar stellen van de getoonde zaken en bij het beheer gedurende de openstelling deze zomer. Zonder de gastvrije bewoners van Kolkenstein, die de boerderij openstelden en meewerkten, waren de Kamers op Kolkenstein natuurlijk nooit gerealiseerd! Onderdeel van de kamers is een Escaperoom, de Hoogwaterkamer. Onderwerp van de kamer is de verandering van de IJsselvallei als gevolg van projecten gericht op het verhogen van de waterveiligheid. Projecten waarbij IJsselhoeven ook is betrokken. De Escaperoom brengt ook nieuwe, jonge doelgroepen naar de oude boerderij en het museum.

Gouden Gelderse Roos

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten stelt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs in: de Gouden Gelderse Roos. Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerkingsprojecten en creativiteit stimuleren. De Gouden Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele erfgoedvrijwilligers in het zonnetje.

Publieks- en juryprijs

Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de publieksprijs en de juryprijs. Iedereen mag projecten en activiteiten indienen. Na de nominatietermijn bepaalt het publiek met stemmen de winnaar van de publieksprijs. De Gouden Gelderse Roos Juryprijs is voorbehouden aan de leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland. De vakjury, waaronder gedeputeerde Josan Meijers,  beoordeelt de inzendingen, stelt een shortlist samen en bepaalt de winnaar. De genomineerden voor de juryprijs dingen tevens mee naar de publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 1000 en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Klik hier en help ons door te stemmen!

 

Geplaatst op 19 september 2017