Terugblik prachtige rietexcursie

Een mooie groep van 20 belangstellenden verzamelde zich vrijdagochtend 25 maart bij De Gele Lis te Ossenzijl. Na koffie en taart stapten we op de boot van rietteler Wilfred Veenstra. Alleen al het boottochtje was de moeite waard: lekker zonnig weer en de prachtige natuur van de Weerribben.

We stopten bij een perceel waar we uitleg kregen over 'verlanding': het natuurlijke proces waarbij rietland langzamerhand overgaat in bos. Om dat te voorkomen wordt periodiek de bovenlaag als het ware afgeplagd en met dat materiaal wordt een dijkje gemaakt. Dan kan er water in gepompt worden en dat natte milieu is nodig voor het riet. De rietteler of rietsnijder is inmiddels vooral natuurbeheerder. Voor Veenstra is het jaarrond werk: niet alleen rietsnijden maar ook zomermaaien, bosonderhoud en veel met pompen in de weer om de waterstand op peil te houden. En alle materiaal, machines en brandstof moeten per boot getransporteerd worden.

We voeren een stukje verder naar een plek waar de familie Veenstra druk bezig was met rietsnijden. Het hele oogstproces konden we bekijken. Het maaien en binden gebeurt machinaal, vergelijkbaar met een zelfbinder bij de graanoogst. Maar we konden goed zien hoe zwaar werk het is om de machine te sturen door het zompige rietland, zie filmpje. Het gesneden riet wordt gekamd om het te ontdoen van oa mos en ander onkruid. Vervolgens worden er stevige bossen van gebonden met strotouw. Terug richting boot werd de groep even ingeschakeld om op een strook net gemaaid riet alle bossen bij elkaar op hopen te verzamelen.

Voorzover nodig kregen we extra bewondering voor het vak van de rietsnijders. Een prachtig ambachtelijk natuurproduct uit een schitterend gebied, maar wat een zwaar beroep. Leerzaam en erg boeiend om de oorsprong te zien van het riet op onze IJsselhoeven!

Omdat er meer aanmeldingen waren, is zaterdag 2 april een extra excursie georganiseerd. We kregen mooie foto's toegestuurd en die kunt u in de 2e bijlage bekijken. Het was een stuk kouder maar volgens de deelnemers ook een geslaagde excursie.

Geplaatst op 27 maart 2022