Verslag van de Informatie-ochtend over voegwerk

excursie voegwerk

Zaterdag 13 oktober ’12 kwamen ruim 20 mensen naar de uitleg over voegen, mortels en stenen, georganiseerd door de Rode Projectgroep.

Deze bijeenkomst vond plaats in de gemeente Olst/Wijhe. Wim Jansen, projectleider rood gaf aan de hand van praktische voorbeelden uitleg over voegwerk en aanverwante zaken. We startten op het Anem, de prachtige boerderij van de familie Lugtenberg. Na een theoretische uiteenzetting over de te gebruiken materialen konden we het gehoorde meteen toetsen aan de praktijk brengen door het voegwerk, de gebruikte mortel en stenen van de boerderij te bekijken.

Na het Anem zijn we nog op bezoek geweest bij een tweetal andere boerderijen. Een boerderij waar het voegwerk net hersteld was en de andere waar nodig wat aan het voegwerk zou moeten gebeuren. De schade, die aangericht wordt aan de stenen bij slecht voegwerk was hier o.a. goed te zien. Het drukte ons met de neus op het feit dat goede kennis van gebruikte materialen heel belangrijk is.

Al met al een zeer nuttige en aangename bijeenkomst die besloten werd bij Dorpshuis de Herxer Marke te Herxen met een broodje en een kopje soep.

Hier vindt u meer informatie over voegen, baksteen en mortel.

Geplaatst op 5 oktober 2012