Vrijdag 13 maart

Vrijdag 13 maart (wie doet zo iets) vertrok ik met mijn zoekmaat voor 10 dagen naar Hongarije. Een kort uitstapje per auto om op zoek te gaan naar Romeinse bodemvondsten. Het coronavirus had ook inmiddels in Nederland toegeslagen, maar gaf nog geen reden om niet te vertrekken. Er was immers geen negatief reisadvies voor Hongarije, daar lag het aantal besmettingen op slechts 2.

Na een overnachting in Wenen, slechts 5 mensen in het hotel, kwamen we zaterdagmiddag aan. Zaterdag t/m dinsdag hebben we kunnen zoeken, lekker eten maar dinsdagavond kwam de lockdown. De grenzen van Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië etc. gingen opeens dicht. Wat nu …..

Na diverse mailtjes en telefoontjes naar ANWB, Buitenlandse Zaken, RIVM en het consulaat in Budapest was het nog onduidelijker: niemand had een antwoord.Wat als we nu de auto en spullen veilig achterlaten en z.s.m. een vliegtuig retour boeken. Dat lukte warempel. De auto en spullen konden we bij Nederlanders achterlaten en zij brachten ons naar het vliegtuig. Een toestel voor 100 passagiers dat gevuld was met slechts 40 mensen waaronder Duitsers, Fransen, een 5 tal Nederlanders en veel Chinezen. We werden niet gecheckt op koorts oid, ook niet bij aankomst op Schiphol, vreemd hoor …..

Een bijzonder tripje met een goede afloop. Nu staat de wereld op zijn kop. Iedereen veel gezondheid gewenst !!

12 april 2020, Fred van der Mije

-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

Geplaatst op 13 april 2020