IJsselhoeven en ander erfgoed

Fietsen had ik al nooit een probleem mee. Het gaat me in ieder geval beter af dan wandelen, (hard)lopen en fitnessen. Als zitvleeskweker in coronatijd trek ik er gewoon elke dag een paar uur voor uit om een meestal weer ander rondje te fietsen. Prachtig om te doen, vaak alleen, soms met Ans en iets vaker met Soyin onze pleegdochter. Geweldig praktisch is daarbij ook de mobiel. Je ziet de meest fantastische en verrassende dingen.

Ook na een maand ontdek ik nog steeds weggetjes, fietsroutes en plekjes waar ik nog nooit ben geweest ondanks dat ik in deze regio ben geboren, getogen en bijna nooit weg geweest. Extra belangstelling blijft bestaan voor boerderijen in welke vorm dan ook. Boerderijen volop in bedrijf, die er uitzien als een plaatje, keurig onderhouden, erf schoon en aan de kant.

Maar ook boerderijen waar misschien de leeftijd van de boer een rol begint te spelen, er geen vrouw in het spel is, er sprake is van ziekte, de boer het niet zo belangrijk vindt, waar het wat minder geordend er uit ziet. Ook meer en meer boerderijen die een andere bestemming hebben gekregen, soms heel erg geslaagd, soms totaal niet, vind ik. Stallen die opgeruimd zijn, waarvoor een soms heel erg opvallende woning voor terug is gebouwd.

In onze regio werd ik al in 2003 enthousiast van de Stichting IJsselhoeven en mocht daar een tijdje bestuurslid van zijn en daarna lid van de klankbordgroep. Een fantastisch initiatief opgestart door redelijk nieuwe bewoners, Willemien en Jetse Hartmans, van een wel heel grote IJsselhoeve op de grens van de gemeente Olst-Wijhe. Met als doel deze aparte boerderijen overeind te houden, de geschiedenis te beschrijven, hulp te verlenen bij restauraties, subsidies aanvragen, verhalen verzamelen, theater maken en nog veel meer.

Verderop in Salland doet www.stichtingsallandserfgoed.nl/ ook dit kunstje. Ook na al die jaren blijf ik zeer onder de indruk van de energie die beiden uitstralen, met heel mooie resultaten en steeds maar weer nieuwe en waarde toevoegende initiatieven. Er blijft nog steeds werk aan de winkel, zoals deze te koop staande boerderij aan Het Anem in Wijhe.

Hulde aan al die vrijwilligers die zo veel tijd en energie steken in deze intitiatieven. Ondertussen blijf ik wel fietsen.

14 april 2020, Cor van den Berg

-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

Geplaatst op 16 april 2020