Drukbezochte en interessante boerderij-excursie Voorst
Op een prachtig zonnige zaterdagochtend 26 september 2015 heeft Stichting IJsselhoeven weer een boerderijen-excursie georganiseerd. Er was opnieuw veel belangstelling: ca. 65 geinteresseerden verzamelden zich op boerderij De Adelaar aan de Rijksstraatweg net buiten het dorp Voorst. Behalve een historische boerderij met een prachtig erf is De Adelaar ook een camping (zie www.campingdeadelaar.nl), en dus prima faciliteiten om een grote groep te ontvangen. Willemien Hartmans deed zoals gebruikelijk het welkomstwoord en vervolgens kreeg Wim Jansen de megafoon. Wim had zich grondig verdiept in de historie van de boerderijen en gaf deskundige uitleg. Klik onderaan op de bijlage voor zijn interessante tekst en afbeeldingen.
Vervolgens ging het in optocht naar de boerderij Sinderen op de Voorsterklei. Dit is een heel mooie locatie op een natuurlijke verhoging in het landschap. Bijzonder was hier vooral de lange en rijke historie van de plek. Op de locatie van de huidige (woon)boerderij stond ooit het omvangrijke en kasteel-achtige Huis Sinderen. Nu bijna onvoorstelbaar maar destijds werden kastelen vaak afgebroken puur vanwege de waarde van de bouwmaterialen (hout en steen). Nog niet eens zo lang geleden, in 1965, werden de nog resterende slotgrachten gedempt door de gemeente Voorst met vuilnis. Wat nog resteert uit de tijd van het kasteel is de kelder onder de schuur.
Als 3e boerderij bezochten we De Wellenberg. Deze boerderij ligt pal aan de IJssel en is ternauwernood gespaard gebleven bij alle veranderingen mbt Ruimte voor de Rivier. De locatie is behoorlijk afgelegen; nog maar 10 jaar geleden werd hier elektriciteit aangelegd! Nadat het landbouwbedrijf is gestopt waren er korte tijd wat schimmige aktiviteiten op de boerderij, o.a. een wietplantage in de ligboxenstal. De huidige bewoners hebben de Wellenberg ingericht als centrum voor cursus en opleiding (zie ook www.wellenberg.nl). Op de deel hebben we de gebintconstructie bekeken. Om de bovengelegen cursusruimte te dragen zijn de gebinten op verschillende manieren versterkt. Mooi om te zien was ook de gevel van de oude, losstaande schuur. De gebogen slijtsporen zijn het gevolg van het 'slijpen' van haarhamers. Ook her en der initialen en jaartallen (tot zelfs 1853) van waarschijnlijk dagarbeiders.
Afsluitend gingen we terug naar De Adelaar voor een goede lunch met broodjes en zelfgemaakte soep. Het was weer een geslaagde en interessante excursie. Dank aan de families Smeenk, Metzelaar en de Wijs voor hun gastvrijheid. Voor het uitgebreide achtergrondverhaal van Wim Jansen, zie onderstaande bijlage (pdf).