Excursie Wesepe

Het was dit jaar een koude najaarsexcursie op zaterdag 18 november 2017. Na ontvangst en koffie in Het Wapen van Wesepe gingen we naar de Koedijk om daar 3 boerderijen te bekijken. Ze liggen kort bij elkaar aan de rand van de Weseper Enk. Dit is van oorsprong een lage stuwwal en is naar schatting al minstens 1000 jaar in gebruik als landbouwgrond. Door telkens mest op te brengen is een dikke laag vruchtbare, zwarte grond ontstaan. Gerrit Jansen had een mooie macquette meegebracht van de enk met alle boerderijen.

De eerste boerderij heet 't Lenderink en is eigendom van de familie Wagenmans. Getuige de muurankers op de voorgevel stamt het voorhuis uit 1796. De bouwplaats is echter ouder en de gebinten in het achterhuis dateren uit ca. 1550. Ooit was de boerderij eigendom van 'Het Groote en Voorster gasthuis' te Deventer. Zie bijlage onderaan met meer achtergrondinformatie daarover. Zowel het hoofdgebouw als de kleinere schuur tonen veel interessante bouwsporen. Aan de overkant van de weg staat een grote kapschuur met gepotdekselde wanden van fraaie ruwe planken. Een opvallend contrast met de naastgelegen showtuin voor kunstgras.

Pal ernaast ligt boerderij Ten Have van Eric en Eline Trompert. Op de deel bekeken we mooie oude gebinten met bijzondere haalmerken. Ook hier is het achterhuis beduidend ouder dan het voorhuis uit 1762. Het dak is een combinatie van riet bovenaan en pannen onderaan, boven de grupstal. De zijmuren zijn later verzet en/of opgehoogd, zodat een karakteristieke knik in het dakvlak is ontstaan. Aan de achtergevel was goed te zien dat er allemaal bijengaatjes zaten in de zachte kalkmortel tussen de stenen.

Onderweg naar de 3e boerderij liepen we langs een hooiberg, nu in gebruik als machineberging. Een mooi, traditioneel rieten dak dat uitloopt in een punt met daarop een draadstalen versiering in de vorm van een hartje.

Boerderij Het Lentelo is in 1930 herbouwd. De oude boerderij die er stond, is op 3 juli 1930 afgebrand na blikseminslag. Blijkbaar was ook toen het weer van slag, want het onweer ging gepaard met zeer zware hagel. Plaatselijk lag een laag van wel 10 cm. hagel, alle gewassen waren vernield en veel vee was omgekomen. Zie ook de bijlage met een krantenartikel. Het is een boerderij met interessante bouwkundige details, oa de sierlijke daklijsten, zeer zware duimen en gehengen van de deeldeuren, de uilenborden met driehoekige raampjes en de dubbele schoorsteen. De boerderij wordt bewoond door de familie Saris, en is eigendom van IJssellandschap, vandaar ook de kleurcombinatie van de luiken aan het voorhuis.

Na een prima lunch en opwarmen in het Wapen van Wesepe, sloten we de excursie af met een bezoekje aan de tegenovergelegen Nicolaaskerk uit de 14e eeuw. We kregen boeiende uitleg door dhr. Thijs. Hij vertelde oa mooie verhalen over de financiering van het grote glas-in-lood raam en het ongelukje toen de nieuw getimmerde preekstoel met paard en wagen naar de kerk vervoerd werd.

Met dank aan Wim Jansen voor de rondleiding en zijn uitgebreide toelichting bij de de historie van de boerderijen. Als u zich verder wilt verdiepen, lees dan de bijlage of klik op de links naar websites over de historie van Wesepe.

http://wesepe.protestantsekerk.net/het_kerkgebouw

http://www.wesepe.nl/over-wesepe/wesepe-toen/

http://www.wesepererfgoed.nl/

 

Geplaatst op 20 november 2017