Het rieten dak in de IJsselvallei

In de periode 2017-2019 hebben we het project 'Riet vroeger en nu' uitgevoerd. Riet is een fascinerend natuurproduct dat al eeuwenlang op ambachtelijke wijze wordt gebruikt voor dakbedekking. In het project zijn we vooral op zoek gegaan naar streekeigen elementen, bijzondere afwerkingsvormen en versieringen. Meerdere rietdekkers zijn geinterviewd om te ontdekken in hoeverre het vak is veranderd ten opzichte van vroeger. Een uitdaging was ook om uit te vinden of individuele rietdekkers nog een 'eigen signatuur' hebben.

Er is subsidie verleend aan 10 boerderijen op Overijssels grondgebied voor herstel of vernieuwing van het riet. Door de Videoclub uit Welsum is een prachtige, sfeervolle documentaire gemaakt over riet. U ziet boeiende beelden van het hele proces: rietoogst in de kop van Overijssel t/m gedetailleerd werk van de rietdekker. Opnamen van rietwerk op oude boerderijen maar ook moderne, rietgedekte panden. Klik hier voor korte impressie (film 3 minuten).

Het project is afgesloten tijdens het grootse IJsselhoevenFestijn op zaterdag 31 augustus 2019. Toen is ook het boek 'Het rieten dak in de IJsselvallei' gepresenteerd. Het prachtige boek met veel afbeeldingen vertelt het verhaal achter en rondom riet. Ondersteund door veel foto's wordt een mooi beeld geschetst van rietoogst tot en met afwerking op het dak. Speciale aandacht voor ambachtelijke details en versieringen. Het boek is voor 12,50 euro te koop via onze webwinkel.

Op deze projectpagina vindt u allerlei achtergrondinformatie over riet. Het bovenste document in de onderstaande lijst bijlagen bevat naast literatuurverwijzingen ook allerlei internet links naar websites met informatie over riet. Verder in de lijst een flink aantal documenten (pdf) met achtergrondinformatie over het onderwerp.

Het project is mede mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning van de Provincie Overijssel.