Boerenknecht op de Bissemshofstede

Elke vrijdagmorgen verruilt historicus Ewout van der Horst zijn nette kloffie voor een overall. Als boerenknecht solliciteerde hij op melkveebedrijf de Bissemshofstede in Marle, om een boek te schrijven over zijn familiegeschiedenis en het boerenleven in de IJsselstreek. De uitgave van Stichting Sallands Erfgoed verschijnt op 20 april.

In zijn jeugd kwam Van der Horst veel op de Bissemshofstede, pal aan de IJsseldijk in Marle. Zijn familie pachtte de markante boerderij een groot deel van de afgelopen eeuw. De dagboekjes die zijn opa bijhield over het leven op de boerderij inspireerden hem om in de voetsporen van zijn voorouders te treden.

De Olster historicus verwerkte een en ander in het boek Boerenknecht op de Bissemshofstede. Een boerderijbiografie. Het jaar rond volgt hij de gebeurtenissen op de boerderij en combineert dat met het levensverloop van zijn opa. De auteur schildert een levendig portret van het plattelandsleven in de afgelopen eeuw en alles wat daarin veranderd is: van de crisis- en oorlogsjaren tot en met de komst van de hoogwatergeul en de fosfaatrechten.

Boerenknecht op de Bissemshofstede is een uitgave van boerderijstichting Stichting Sallands Erfgoed. De presentatie van het boek vindt plaats op vrijdag 20 april vanaf 16 uur op de boerderij aan de Marledijk 33 in Marle (gemeente Olst-Wijhe). Het rijk geillustreerde boek, met foto's van Albert Bartelds, is voor 24,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel en via www.stichtingsallandserfgoed.nl

 

Geplaatst op 15 april 2018