Gevarieerd programma boerderij-excursie Baak

Al jarenlang worden de excursies van Stichting IJsselhoeven in het noordelijk deel goed bezocht. Maar geldt dat ook voor een excursie naar de IJsselhoeven in het zuidelijk deel? Ja zeker; zo bleek zaterdag 26 april. De excursie was, met veertig enthousiaste deelnemers, 'volgeboekt'.

Bij de eerste boerderij, 'Grote Veers', van de familie van Basten Batenburg, stond de koffie met krentenwegge klaar. Hier waren de voorbereidende (sloop)werkzaamheden voor het restaureren en renoveren van deze, van oorsprong 17-de eeuwse, IJsselhoeve te zien. Deze boerderij wordt, met behoud van de karakteristieke kenmerken, op een ingetogen wijze verbouwd tot een energie-arme comfortabele woonboerderij. De uitvoering wordt, vanwege de innovatie op het gebied van duurzaamheid en het proces van prestatiegericht samenwerken, ondersteund door SBRCURnet als kennispartnerproject.

Vanwege de 'gestripte' wanden en plafonds waren bouwsporen te zien die, normaal gesproken, voor ons verborgen blijven. Het is altijd weer bijzonder om te zien, welke bouwsporen en historische bouwmaterialen er tevoorschijn komen. Zoals bijvoorbeeld in de 'hoge opkamer'. Onder de kalkstuclagen vind je leem- en mestlagen, kloostermoppen, invullingen van verschillende soorten steen etc. Evenals de bijzondere afwerking van de plankenvloer. Bij het plaatselijk natmaken van de vloer, werden hier de kindervoetjes in de afwerklaag weer zichtbaar. Thea (van der Mije) vertelde dat zij vroeger, als kind, ook zo'n vloer had gemaakt in een boerderij vlakbij. 'Ik herinner mij nog, dat toen ik thuiskwam, ik heel erg moe was en direct in slaap viel', zo vertelde ze ons.

Na de rondleiding bij de Grote Veers vertrokken wij naar de oudste plek van Baak: de 'Baakse Toren'. De toren, een rijksmonument, staat op het erf van familie van der Mije maar de familie is niet de eigenaar van dit rijksmonument. Fred vertelde ons van de plannen die hij, samen met anderen, heeft voor het behoud (consolideren) van de toren, maar die tot op heden geen resultaat hebben opgeleverd.

Vanaf de toren liepen wij via de schapenweide en boomgaard van Landgoed Hof te Baak naar de boerderij van familie Harmsen (Sleijster). Die vertelden hier over de plek van de boerderij, de bijgebouwen, en het inpassen van groen. Zoals bijvoorbeeld de meidoornhagen, bosjes en de boomgaarden met oude rassen hoogstamfruit.
Bij de boerderij aangekomen bekeken wij de gevel van het voorhuis en kregen we uitleg van Wim (Jansen), over de bijzonderheden en het ontstaan en verdere ontwikkeling van de boerderij.
De excursie werd besloten met een lunch op de authentieke deel van de boerderij 'Hof te Baak'.

Dankzij de organisatie en gastvrijheid van de bewoners-eigenaren van, Grote Veers, Baakse Toren en Hof te Baak en de toelichting van Wim Jansen en Mirjam ten Hove was het weer een zeer geslaagde excursie. Stichting IJsselhoeven dankt de deelnemers voor hun aanwezigheid, enthousiasme en bijdrage. Wij zien u graag bij de volgende excursie weer terug.

28 april 2015
Mirjam ten Hove

Geplaatst op 28 april 2015